Toyota i BMW ozvaničili svoju saradnju

Sve će biti "vidljivo" 2014. godine kada se planira predstavljanje novog Aurisa koji bi, uz dinamičniji izgled i BMW- ove dizel motore trebao uspješnije konkurisati Focusu i Golfu
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 23:32h

Nakon što je krajem novembra najavljena saradnja bavarskog BMW- a i Toyote na području dizelskih motora i tehnologije baterija, mediji su bili preplavljeni informacijama o BMW- ovim motorima u Lexusu. Međutim, izgleda da je dogovor ipak drukčiji.

Naime, kompanije su sada objavile kako će se razmjena tehnologije odvijati drugom nivou. Konkretnije, BMW će u Japan poslati svoje četvorocilindarske 1,6 i 2,0- litarske dizel motore za sledeću generaciju Toyote Auris, dok će japanski proizvođač u Bavarsku poslati nešto svoje hibridne tehnologije.

Sve zajedno trebalo bi postati "vidljivo" 2014. godine za kada je planirano predstavljanje novog Aurisa koji bi, uz dinamičniji izgled i vozne osobine trebao u sledećoj generaciji uspješnije konkurisati najznačajnijim modelima u ovom segmentu, Fordu Focusu i VW Golfu.

Najavljena razmjena tehnologije kasnije bi trebalo da se proširi i na ostale modele, piše bmwblog. com.

Toyota će tako dobiti priliku zamijeniti postojeću paletu dizel motora 1.4 D- 4D (90 KS), 2.0 D- 4D (126 KS) i 2. 2 D-CAT (177 KS) novim pogonskim agregatima. Uostalom, uz činjenicu da je D- CAT oduvijek bio prejak za Auris, dodatni benefit svakako će doći sa dizelskom tehnologijom iz BMW- a za koju se mnogi slažu da je trenutno najbolja.

Bonus video: