Vozači, pazite na motocikliste i bicikliste

"Podgorica, na primjer, ima idealne predispozicije za izgradnju i korišćenje biciklističkih staza, pa je prava šteta što takve staze ne postoje"
58 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 17:11h

Uzrok najvećeg broja nezgoda u kojima bivaju povrijeđeni motociklisti je činjenica da vozači automobila nijesu dovoljno edukovani da se prilagode saobraćajnim uslovima u kojima egzistiraju i dvotočkaši, kaže za “Vijesti” Igor Ivanović, pomoćnik komandira za preventivu prekršaja u Odjeljenju za saobraćaj pri Upravi policije. Ivanović, koji je održao zanimljivu prezentaciju na Moto Show izložbi, koja je tokom vikenda održana u Podgorici, naglasio je da je broj nezgoda u kojima učestvuju motociklisti povećan zbog povećanog broja učesnika u saobraćaju, ali da je broj povrijeđenih i smrtno stradalih u stagnaciji ili čak blagom padu u određenim periodima.

"Dodatni razlozi saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti su brza vožnja i nepoštovanje saobraćajne signalizacije, znakovne i svjetlosne, horizontalne i vertikalne", kazao nam je Ivanović. "Vozači jednostavno nijesu stekli naviku da prate i da poštuju motocikliste, i da predvide njihove aktivnosti. Naravno, problem su i sami motociklisti koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa, ali jedan veliki broj vozača ne vodi računa o motociklima".

"Jedan broj nezgoda je rezultat putne infrastrukture u Crnoj Gori, koja je donedavno bila na najlošijem mogućem nivou, s tim što se situacija u određenoj mjeri popravila u zadnjih 7-8 godina. Situacija i sa kolovozom i sa signalizacijom je mnogo bolja nego ranijih godina, a pješački prelazi su vidno obilježeni, što je mnogo bitno", kaže Ivanović, koji je najavio da će danas, 8. aprila, na raskrsnici Svetozara Markovića i Vasa Raičkovića, biti organizovana akcija dijeljenja flajera za edukaciju pješaka.

Kad je riječ o svijesti vozača motocikala o nošenju zaštitnih kaciga, on je potvrdio da je ona danas na zavidnom nivou.

"U zadnjih detetak godina je postignut veliki napredak u ovoj oblasti. Na primjer, 2001. godine bukvalno niko nije imao niti koristio kacigu. To je bila gotovo sramota i tabu tema. Danas je situacija potpuno drugačija, pa bez kacige jedino možete da vidite neke motocikliste koji je skinu dok voze po gradu jer hoće da budu viđeni. Trendu nošenja kaciga je doprinio i novi zakon koji je stupio na snagu 2011. godine, kao i povećanje kaznenih mjera od prošle godine. Ipak, želim da naglasim da je naš prevashodni cilj preventiva, a represija se primjenjuje u krajnjem slučaju.

Biciklisti još ranjiviji zbog nedostatka staza

“Osim motociklista, najranjivija kategorija u saobraćaju su biciklisti, koji su kod nas u još rizičnijem položaju jer nema potrebne infrastrukture. Najveći problem sa kojim se susrijećemo je nedostatak biciklističkih staza u našem glavnom gradu, pa je potrebno napraviti kampanju da vozači drugih kategorija obrate pažnju na vozače dvotočkaša", kaže Ivanović.

Sa ovim se slaže i magistar saobraćajne struke i sudski vještak Milenko Čabarkapa. "Razlog što Crna Gora nema biciklističke staze u gradovima treba tražiti u činjenici da od 1.870 licenciranih inženjera samo njih 17 su saobraćajni inženjeri, a od 25 odgovornih planera, samo jedan je saobraćajni inženjer", kaže Čabarkapa za "Vijesti".

"Podgorica, na primjer, ima idealne predispozicije za izgradnju i korišćenje biciklističkih staza, pa je prava šteta što takve staze ne postoje. Propuštena je velika šansa tokom razvoja grada proteklih godina, a sada bi jedino rješenje bilo da se izvrši revizija urbanističkog plana Podgorice sa zadatkom da se planiraju biciklističke staze, svuda gdje ima potrebe i mogućnosti za to", kaže Čabarkapa.

"Na ovaj način bi se smanjio broj nezgoda u kojima učestvuju biciklisti, jer bi prolaz bicikla kroz raskrsnicu bio određen prostorno, trakom za bicikle, i vremenski fazom u planu tempiranja semafora”.

"Podgorica, na primjer, ima idealne predispozicije za izgradnju i korišćenje biciklističkih staza, pa je prava šteta što takve staze ne postoje"

“Biciklisti moraju da znaju da je bicikl vozilo, pa ne smiju da prelaze ulicu vozeći ga, već moraju da siđu i da ga guraju pored sebe preko pješačkog prelaza“.

Često gledajte u retrovizore i koristite pokazivače pravca

Vozači automobila konstantno moraju da gledaju u retrovizore, a to se naročito odnosi tokom vožnje u gradu.

"Kad sjednete u vozilo, podesite retrovizore prema sopstvenoj konstiticiji, tako da imate dobru preglednost na sva tri ogledala. Kada primijetite motociklistu na lijevom retrovizoru, vozite uz desnu ivicu saobraćajne trake da bi mu dali prostor da vas pretekne. Takođe, iznenadno prestrojavanje bez prethodnog pogleda u retrovizor je vrlo često uzrok nezgode", kaže Ivanović.

Pojedini vozači nikako da se naviknu da koriste žmigavce, a skretanje vozila bez jasno pokazane namjere putem pokazivača pravca je košmarni scenario za motocikliste. Vrlo je važno aktivirati željeni žmigavac na vrijeme, jer ako to uradite pred samu raskrsnicu, motociklista nema vremena za reakciju.

Bonus video: