Bogdanović: Ikona Bogorodice Filermose važna veza Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda

"Bogdanović je tokom razgovora izrazio posebnu zahvalnost za humanitarnu pomoć koju Suvereni Viteški Malteški Red nudi Crnoj Gori i istakao da Crna Gora cijeni zalaganja na ovom planu, posebno ponudu za pružanje ekspertske pomoći našim stručnjacima u oblasti medicine"
406 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, posjeta Rimu, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, posjeta Rimu, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.04.2018. 14:52h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je danas u Rimu da je Ikona Bogorodice Filermose važna veza Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda.

Bogdanović se danas tokom dvodnevne posjete Suverenom Viteškom Malteškom Redu i Svetoj Stolici sreo sa velikim kancelarom Suverenog Viteškog Malteškog Reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu Miodrag Vlahović, ambasador Suverenog Viteškog Malteškog Reda u Crnoj Gori Enriko Tućilo, ambasador Leonćini Bartoli i ambasador Zanardi-Landi.

"Bogdanović je tokom razgovora izrazio posebnu zahvalnost za humanitarnu pomoć koju Suvereni Viteški Malteški Red nudi Crnoj Gori i istakao da Crna Gora cijeni zalaganja na ovom planu, posebno ponudu za pružanje ekspertske pomoći našim stručnjacima u oblasti medicine. Izraženo je obostrano zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa i naglašeno da dvije strane vide prostor za ostvarivanje bliže saradnje u oblasti kulture. Bogdanović je naglasio značaj koji ikona Bogorodice Filermose ima za odnose Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda. Ministar je dodao i da Crna Gora intenzivno razmišlja o stvaranju uslova za adekvatno izlaganje ovog zaštićenog kulturnog dobra, kako bi jedinstvena ikona dobila zaštitu i prezentaciju, koja korespondira njenoj vrijednosti i istorijskom značaju. ", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Buzelager je iskazao interesovanje za navedeno pitanje, pri čemu su sagovornici izrazili potpunu saglasnost o potrebi kontinuiteta saradnje između Crne Gore i Suverenog Viteškog Malteškog Reda.

"Takođe, istaknuto je da će Suvereni Viteški Malteški Red pomoći Crnoj Gori u pronalaženju najboljih stručnjaka u oblasti konzervacije, koji bi u saradnji sa našim ekspertima radili na zaštiti i obezbjeđivanju optimalnih uslova za čuvanje i izlaganje ikone Bogorodice Filermose", kazali su iz Ministarstva kulture.

Bogdanović je tokom boravka u Rimu posjetio i zajednicu Sant Eđidio.

"Na sastanku sa generanim sekretarom zajednice Ćezareom Zukonijem razgovarano je o uspostavljanju snažnije saradnje u oblasti kulture i tom prilikom je predložena mogućnost za koncipiranje posebne izložbe Pomorskog muzeja, koja bi u saradnji Crne Gore i zajednice Sant Eđidio bila predstavljena u Rimu. Razmotren je i prijedlog za potpisivanje memoranduma u kojem bi se definisao okvir i modeli saradnje u ovoj oblasti. Ministar Bogdanović je istakao da je Ministarstvo kulture zainteresovano za jačanje prijateljskih veza i pozvao generalnog sekretara zajednice da zajedno daju dodatni impuls razvoju saradnje", piše u saopštenju Ministarsva kulture.

Iz tog Vladinog resora su kazali i da su drugog dana boravka Bogdanovića u Rimu planirani i susreti sa podsekretarom Svete Stolice za odnose sa državama monsinjorom Antoanom Kamileriem i direktorom Vatikanskih arhiva Johanom Iksom.

Bonus video: