Navuci zavjese, puca sa svih strana

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović optužuje Radulovića, albanskog državljanina Erogena Brajovića i Kotoranina Igora Vukotića da su formirali tri kriminalne grupe kako bi ubili više policijskih funkcionera, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, bivših tajnih agenata, kriminalaca...
3756 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Radulović, suđenje
Ranko Radulović, suđenje

Advokate, navuci te venecijanere da me nešto ne fišti, fištilo Stojanku Radović, rekao je juče u sudnici Višeg suda jedan od članova kriminalne grupe na čijem čelu je Nikšićanin Ranko Radulović, a koja je optužena za planiranje nekoliko ubistava, šverc droge, razbojništva...

Navodni član kriminalne grupe Nikšićanina kazao je to prije početka ročišta za potvrđivanje optužnice, održanog juče pred vijećem sudije Borisa Savića.

Advokat koji je stajao do prozora na kom nijesu bili spušteni venecijaneri, odgovorio mu je da sa te strane “ne puca”, nakon čega je neko od optuženih dobacio - “puca sa svake”.

Zatvorski čuvari prije toga zatvorili su prozore u velikoj sudnici, a venecijaneri su spušteni na svim prozorima do kojih su sjedjeli optuženi.

Specijalna tužiteljka Stojanka Radović optužuje Radulovića, albanskog državljanina Erogena Brajovića i Kotoranina Igora Vukotića da su formirali tri kriminalne grupe kako bi ubili više policijskih funkcionera, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, bivših tajnih agenata, kriminalaca...

Radulović i više od deset optuženih juče su uz jake mjere obezbjeđenja dovedeni iz spuškog zatvora u Viši sud. Dok su ih izvodili iz zatvorskih marica, zgradu suda čuvali su sajovci sa dugim cijevima. Predsjednik Višeg suda Boris Savić, isključio je javnost iz tog postupka, uz obrazloženje da je optuženi Željko Radulović bio maloljetan u trenutku kada je protiv njega podnijeta optužnica.

Željko Radulović je sin prvooptuženog Ranka Radulovića.

“Na osnovu čl. 84 Zakona o postupanju prema maloljetnicima isključena je javnost”, kazao je Savić.

Stav 1. tog člana predviđa da će sud uvijek isključiti javnost kada se sudi maloljetniku.

Ranka Radulovića, Brajovića, Vukotića, Željka Radulovića, Zlatka Matanovića, Stefana Perovića, Nikolu Mandića, Stefana Radulovića, Luku Radulovića, Radoša Petrušića, Darka Vickovića, Ratka Martinovića, Radivoja Preradovića, Nenada Luburu, Ivana Todorovića, Miladina Dedovića, Milovana Peruničića, Željka Matijaševića i Nikolu Mršića, SDT sumnjiči da su članovi tri kriminalne grupe odgovorne za više počinjenih, ali i za planiranje nekoliko ubistava.

Prema navodima optužnice, Ranko Radulović je od 2016. do sredine 2018. godine osnovao kriminalnu grupu koja je planirala ubistva Katnića i njegovog sina, braću Marka i Vladimira Vilotijevića iz Nikšića, Novljanina Duška Roganovića. Na njihovom spisku navodno su bili i bivši tajni agenti Zoran Lazović i Duško Golubović, policijski funkcioner Duško Koprivica i njegov sin Strahinja. Radulovićevu kriminalnu grupu SDT sumnjiči i za pokušaj ubistva Novljanina Duška Roganovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Radulović ubistva dogovarao sa jednim od navodnih vođa škaljarskog klana Igorom Vukotićem, koji je u bjekstvu i sa Brajovićem koji nije dostupan crnogorskim pravosudnim organima.

Crnogorsko tužilaštvo sumnja da je grupa koju je organizovao Brajović djelovala do juna 2018. godine, a on je navodno planirao izvršenja krivičnih djela, kao organizator davao naloge za izvršenja, finansirao njihove akcije... Navodno, Brajović je naredio ubistvo Vjekoslava Lambulića, koji je u februaru uspio da izbjegne smrt.

Motiv za likvidaciju Lambulića SDT nalazi u krvnoj osveti, jer Brajović navodno sumnja da iza ubistva njegovog brata od strica Aleksandra Brajovića stoji upravo Lambulić.

SDT u tom predmetu ima zaštićenog svjedoka čije je kodno ime Jadranko Jonski, a koji je istražiteljima do detalja ispričao ko su bile mete kriminalnih grupa iz Nikšića, Kotora i Skadra, koga su pratili, čija ubistva planirali...

Zaštićeni svjedok ne nudi dokaze

Zastupnik Ranka Radulovića, advokat Miloš Vuksanović, juče je tražio od suda da obustavi postupak protiv tog Nikšićanina.

“Postupak je tajan i ne mogu iznositi detalje. Tražio sam da se, zbog nedostatka dokaza, protiv mog branjenika već u ovoj fazi obustavi postupak”, rekao je Vuksanović.

Branilac Nikole Mandića, advokat Ratko Pantović, kazao je da je opšti utisak svih advokata odbrane da optužnica pravno i činjenično nije utemeljena u zakonu, ni u dokazima, ali ni da Viši sud nije smio aminovati status zaštićenog svjedoka Jadranku Jonskom.

“Jer za svoju priču nije dao nijedan materijalni dokaz, što je obavezno po Zakonu o krivičnom postupku. Osim toga, status mu treba ukinuti jer je u rješenju o određivanju njegovog statusa navedeno da je učinio četiri krivična djela, u optužnici sedam, a po njegovom sopstevnom iskazu učinio je 11 krivičnih djela. Iz tog razloga, po ZKP trebalo je poništiti rješenje i ukinuti mu status”, rekao je on.

I Pantović je tražio obustavljanje postupka, ili da se optužnica vrati na dopunu, odnosno da se sasluša svjedok ubistva Kotoranina Gorana Lenca, Milan Jovićević.

“Bitna povreda je to što svjedok oštećeni Jovićević nikada nije saslušan, što je obaveza po ZKP-u, dok su svi ostali svjedoci opštećni saslušani. Opštepoznata činjenica je da se Jovićević i optuženi za ubistvo Lenca Nikola Mršić poznaju od djetinjstva, da žive u istoj zgradi, u istom ulazu, više od 20 godina i da Jovićević bez ikakvog problema, na nedvosmislen način može prepoznati Mršića. Njega je trebalo saslušati samo na jednu okolnost - da li je lice koje je pucalo na njega i Lenca Mršić, jer u slučaju da to lice nije Mršić otpadaju tri krivična djela moga branjenika - teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i stvaranje kriminalne organizije, koja je prema optužnici počinio kao član škaljarskog klana”, rekao je Pantović. Pred Vijećem Savića danas će biti nastavljeno ročište za potvrđivanje optužnice osamnaestočlanoj kriminalnoj grupi.

Mandić i svjedok i okrivljeni

Advkat Pantović ocijenio je spornim i to što je njegov branjenik u predmetu koji se pred Višim sudom vodi zbog ubistva Gorana Lenca, a tužiteljka Radović ga za isti događaj, u drugom postupku, optužuje za teško ubistvo u pokušaju izvršeno u saučesništvu.

“Identične dokaze je preuzelo SDT i koristilo ih za podizanje optužnice protiv njega, za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i stvaranje kriminalne orhanizacije. To je suprotno ZKP-u, jer se za istu inkriminisanu situaciju vode dva postupka, koji počivanju na istim dokazima, s tim što je u jednom predmetu svjedok, a u drugom okrivljeni”, pojasnio je Pantović.

Bonus video: