NAVODNI VOĐA KAVAČKOG KLANA

U Češkoj uhapšen Slobodan Kašćelan

"S.K. je često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država..."
2454 pregleda 0 komentar(a)
Prag, Foto: DAVID W CERNY
Prag, Foto: DAVID W CERNY
Ažurirano: 13.12.2018. 14:53h

Slobodan Kašćelan uhapšen je u Češkoj, saznaju Vijesti.

On je označen kao vođa kavačkog klana i za njim je u septembru 2016. godine raspisana potjernica.

iz Uprave policije saopštili su da su crnogorski inspektori kolegama iz Češke dojavili gdje se nalazi Kašćelan i da je na osnovu toga uhapšen.

Kašćelan je uhapšen u iznajmljenom stanu u Pragu.

"S.K. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo. Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, S.K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je S.K. krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu", saopšteno je iz Uprave policije.

Policija pojašnjava da ga sumnjiče da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

"S.K. je često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke".

Dodaju da je u toku dalja komunikacija sa nadležnim organima Češke oko određivanja ekstradicionog pritvora po međunarodnoj potjernici, u cilju izručenja Kašćelana Crnoj Gori.

Iz policije su naglasili da je akcija lišenja slobode Kašćelana još jedan pokazatelj da crnogorska policija preduzima u kontinuitetu sve neophodne mjere i radnje u aktivnom ciljanom traganju na međunarodnom planu za najtraženijim bjeguncima, sa posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, i njihovom privođenju nadležnim organima u Crnoj Gori.

Kako su saopštili iz policije tome u prilog govori činjenica da je uspješnom međunarodnom saradnjom tokom 2018. godine lišeno slobode više lica, i to Mario Milošević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović na Kosovu, Predrag Knežević u Bugarskoj, Jovan Vukotić u Turskoj i sada Slobodan Kašćelan u Češkoj.

Preporučujemo za Vas