Šefovi zaraćenih klanova istog dana završili u Spužu

Označeni vođa kavačkog kriminalnog klana - Kašćelan, u ćeliju je odveden sa podgoričkog aerodroma, nakon izručenja iz Češke. Sat prije nego je avion sletio, specijalci sa dugim cijevima i snajperisti Uprave policije rasporedili su se na aerodromu, ali i svim raskrsnicama koje od glavnog grada vode ka vazdušnoj luci
10549 pregleda 6 komentar(a)
Snajperisti nadziru slijetanje vođe klana, Foto: Zoran Đurić
Snajperisti nadziru slijetanje vođe klana, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.02.2019. 11:02h

Visokopozicionirani članovi dva suprotstavljena kriminalna klana - Milić Minja Šaković (31) i Slobodan Kašćelan (55) od juče su u spuškom Istražnom zatvoru.

Šaković - jedan od šefova škaljarskog kriminalnog klana, uhapšen je prije dva dana zbog sumnje da je sa kolegama iz klana Igorom Dedovićem (42) i Jovanom Vukotićem (38) u martu 2016. pokušao da ubije dvojicu članova Kašćelanovog klana - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Označeni vođa kavačkog kriminalnog klana - Kašćelan, u ćeliju je odveden sa podgoričkog aerodroma, nakon izručenja iz Češke. Sat prije nego je avion sletio, specijalci sa dugim cijevima i snajperisti Uprave policije rasporedili su se na aerodromu, ali i svim raskrsnicama koje od glavnog grada vode ka vazdušnoj luci.

Zaposlenima u toj zgradi naređeno je da spuste sve roletne, a kontrolisano je i ko prilazi aerodromu.

Oko 14:30 sati avion u kome je bio sletio je u Golubovce.

Iz Uprave policije saopštili su da je ekstradicija realizovana u organizaciji Sektora kriminalističke policije – Nacionalnog centralnog biroa Interpol Podgorica, u sadejstvu sa Centrom bezbjednosti Podgorica, Posebnom jedinicom policije, Specijalnom antiterorističkom jedinicom i Sektorom granične policije.

Kašćelan je uhapšen 13. decembra u Pragu, a crnogorska policija za njim je tragala od 12. septembra 2016. godine, kada je uhapšeno više članova tog klana. Tog dana policiji su uspjeli da pobjegnu i članovi kavačkog klana Aleksandar i Igor Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Davor Prelević i Miloš Radonjić.

Iz policije juče su saopštili da su Kašćelana potraživali radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega:

“Zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo”.

Kašćelanu se sudi zbog pokušaja ubistva Igora Markovića u Prčanju 2010. godine.

“Takođe, S. K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je S. K. krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu”, saopšteno je iz policije.

U tekstu objašnjavaju da je prije hapšenja u Češkoj, Kašćelan često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete.

“Pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici, a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke”.

Šaković tvrdi da nije pucao

Podgoričanin Milić Minja Šaković tvrdio je juče pred tužiteljkom Majom Jovanović i sudijom Vladimirom Novovićem da nije bio u Kotoru kada je neko pokušao da ubije Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Nakon saslušanja, sudija Novović ga je poslao u Istražni zatvor, prihvatajući predlog tužiteljke Jovanović da mu odredi pritvor do 30 dana.

To je “Vijestima” saopštio jedan od njegovih branilaca, advokat Damir Lekić, dodajući da je Šaković rekao i da ne zna ništa o pokušaju ubistva navodnih članova kavačkog kriminalnog klana. Lekić je rekao i da mu je nejasno zbog čega policija Šakovića dovodi u vezu sa pokušajem ubistva Stupara i Radonjića, 27. marta 2016. godine. Šaković je uhapšen 7. februara u podgoričkom hotelu “Hilton”. Policija je nakon hapšenja saopštila da ga sumnjiče da je sa Dedovićem i Vukotićem, prije tri godine, na parking prostoru u naselju Rakite u Kotoru, vozilom presjekap put oštećenima: “Koji su se takođe kretali vozilom, kojom prilikom je J. V. iz vatrenog oružja ‘škorpion’ cal. 7,65mm u pravcu M. R. ispalio veći broj projektila. V. S. i M. R. su uspjeli da izađu iz vozila i da se udalje u pravcu obližnje pekare, kojom prilikom su M. Š. i I. D. u njihovom pravcu, svaki iz zasebnog oružja, ispalili više projektila, dok je istovremeno i J. V. pucao u pravcu oštećenih. Osumnjičeni su se vratili u svoje vozilo i udaljili se u nepoznatom pravcu”, saopštili su iz UP. Stupar je tada teško ranjen, a Radonjić je ostao nepovrijeđen.

Bonus video: