Šaranović: Mrdović zloupotrebljavao svoju funkciju

“Kao prvom čovjeku Akademije, intencija mi je da sve eventualne nesporazume najprije riješimo unutar kuće"
1017 pregleda 0 komentar(a)
Boban Šaranović, Foto: Boris Pejović
Boban Šaranović, Foto: Boris Pejović

Na optužbe smijenjenog predsjednika Sindikata Policijske akademije Žarka Mrdovića, objavljene u tekstu “Lete glave poslije teksta o pištolju” od 18. decembra, reagovao je direktor te ustanove Boban Šaranović. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Kao prvom čovjeku Akademije, intencija mi je da sve eventualne nesporazume najprije riješimo unutar kuće. Namjera mi je bila da na ovaj način zaštitim i samog Mrdovića, pokušavajući da mu objasnim da nije u pravu i da se zaustavi sa iznošenjem neosnovanih optužbi, koje najviše štete ugledu same ustanove i zaposlenima, a tek onda meni lično. Umjesto razumijevanja, naišao sam na bojkot i pozive na obustavu posla. Uprkos tome, moji napori su i dalje bili usmjereni da očuvam i unaprijedim proces rada ustanove.

Ono sa čim ću se složiti je da je nezadovoljstvo Mrdovića i pomenute grupe nastavnika, nastupilo od momenta moga izbora na čelo akademije, ali isključivo kao posljedica neostvarenja ličnih aspiracija, koje su se odnosile na rukovođenje ustanovom, zadržavanje privilegija i želju da direktno utiču na politiku upravljanja ustanove. Činjenica je da je u prethodnom periodu postojala praksa miješanja nastavnika u ingerencije direktora, liberalan odnos prema radnom vremenu i povjerenim zadacima i obavezama, ali se ta praksa morala prekinuti, u interesu zaposlenih i cijele ustanove. Obrazac ponašanja da se kao nastavnici pitamo za sve, a da za posljedice odgovara samo direktor, jednostavno nije ni zakonita, a ni racionalna.

Direktor nikoga nije pritiskao, tjerao, niti progonio, a naročito ne samoga Mrdovića, koji je imao beskrajnu slobodu u svom radu, tako da navodi o mojoj umiješanosti u Mrdovićevu smjenu je nemušti pokušaj da se opravda sopstveno nezakonito postupanje.

Tvrdnje da je direktor odgovoran i da su izmjene Statuta neustavne i prijetnje podnesenom inicijativom Ustavnom sudu su blago rečeno neopravdane i zlonamjerne jer usvajanje Statuta nije u nadležnosti direktora, a takođe nema govora o neustavnosti navedenog akata, jer se jedino može procjenjivati njegova usklađenost sa Opštim zakonom o obrazovanju. Izmjene Statuta i njegovo usklađivanje sa važećim propisima upravo iz tog razloga ispratila je pravna služba Ministarstva prosvjete i Sekretarijat za zakonodavstvo.

Navodi Mrdovića da su novim Aktom o sistematizaciji dva postojeća radna mjesta ukinuta su netačna. Novom sistematizacijom i Kolektivnim ugovorom sačuvano je svako radno mjesto, odnosno svaki zaposleni. Pošto se predstavlja kao predstavnik zaposlenih, umjesto nezadovoljstva, Mrdović bi trebalo da pokaže zadovoljstvo upravo iz razloga što u godini kada je donijet Plan optimizacije javne uprave, nije izgubljeno niti jedno radno mjesto, niti je došlo do smanjenja plata, osim zarade direktora ustanove i njegovih pomoćnika.

Tvrdnje Mrdovića da nije bio upoznat sa navedenim izmjenama Kolektivnog ugovora i da mu je potpis falsifikovan su netačne! Mrdović je obaviješten dopisom o izmjenama, nakon čega je potpisao akt pred svjedocima u službenim prostorijama Akademije. Ostaje misterija zašto bi direktor jedne ustanove prećutao izmjene kolektivnog ugovora, kojima se umanjuje zarada upravo direktoru i njegovim pomoćnicima.

Svoje namjere blokiranja rada ustanove i manipulaciju da mu je falsifikovan potpis prilikom usvajanja prethodne Izmjene Kolektivnog ugovora, te odbijanje potpisivanja novih Izmjena Kolektivnog ugovora, u medijskim nastupima pokušava da sakrije spinovanjem i skretanjem teme na nestanak pištolja sa simultanim uloškom sa Akademije.

Sa druge strane, postoje razlozi zašto je Mrdović zloupotrebljavao svoju funkciju u Sindikatu. Naime, svaki zaposleni - član Sindikata izdvaja 1,5 odsto zarade za sindikalnu članarinu, te 2,5 odsto za stambeni fond. Takođe, Akademija uplaćuje Sindikatu 2 odsto sopstvenih prihoda. Ukupno na godišnjem nivou, više od 20.000 eura prihoda za Sindikat. Za svaku sindikalnu aktivnost, Mrdović se upravi Akademije redovno obraćao za pomoć, koju je bez izuzetka svaki put i dobijao.

I pored značajnih novčanih sredstava kojima raspolaže, i činjenici da većina sindikata daje bespovratnu novčanu pomoć zaposlenima, Mrdović je zaposlenima odobravao samo pozajmice u vidu kredita.

Bonus video: