Policija tokom 2018. zaplijenila 3,25 tona narkotika

Na Kolegijumu je ocijenjeno da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, a da su rezultati rada doprinijeli evidentnom porastu stepena povjerenja građana u policiju
836 pregleda 0 komentar(a)
Sa Kolegijuma, Foto: Uprava policije
Sa Kolegijuma, Foto: Uprava policije

Crnogorska policije ove godine zaplijenila je 3,25 tona narkotika, i registrovano je manje krivičnih djela u odnosu na prethodnu, saopšteno je nakon sjednice Kolegijuma Uprave policije.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović održali su danas redovni prošireni Kolegijum u policijskom kampu na Zlatici, na kojem su sagledani rezultati rada od početka 2018. godine.

Na Kolegijumu je ocijenjeno da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, a da su rezultati rada doprinijeli evidentnom porastu stepena povjerenja građana u policiju.

Iz Uprave policije saopšteno je da su Nuhodžić i Veljović ocijenili da su službenici Uprave ove godine, po svim linijama, postigli dobre rezultate.

Konstatovano je da je saobraćajna policija značajna doprinijela poboljšanju stanja u toj oblasti jer je u Crnoj Gori ove godine, u odnosu na prethodnu, u saobraćaju smrtno stradalo za oko 27 odsto osoba manje.

Kolegijum Uprave policijeSa kolegijuma

Navodi se da je ove godine registrovano manje krivičnih djela u odnosu na prethodnu, a da je procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom je visok i iznosi oko 72 o"dsto.

Ističe se da je bilo 14 ubistava od čega je do rasvijetljeno devet, dok se na rasvjetljavanju ostalih preduzimaju intenzivne aktivnosti.

"Službenici kriminalističke policije ove godine rasvijetlili su i još dva ubistva počinjena prethodnih godina", navode iz Uprave policije.

Kako su kazali policijaci su postigli veoma dobre rezultate u otkrivanju, suzbijanju i sprječavanju krivičnih djela iz oblasti opojnih droga i o početka godine do danas su otkrili i zaplijenili 3,25 tona narkotika.

"Posebno je izdvojena međunarodna akcija koju je inicirala Uprava policije a u kojoj je na brodu u teritorijalnim vodama Italije zaplijenjeno oko 20 tona hašiša, namijenjenog međunarodnom krijumčarenju, vrijednosti oko 65 miliona ezra", ističe se u saopštenju.

Ukazuje se da je za realizaciju te akcije i izuzetnu saradnju, crnogorska policija dobila i pohvalu od američke agencije DEA, što je značajno i zbog činjenice da se sumnja da je novac od krijumčarenja droge bio namijenjen finansiranju terorizma.

Navodi se da je policija ove godin uhapsila značajan broj lica koji se nacinalno i međunarodno potraživao.

"Zahvaljujući podacima koje smo dostavili kolegama iz inostranih partnerskih službi, u drugim zemljama je takođe lišeno slobode više lica koja je potraživao Interpol među kojima su i vođe oragnizovanih kriminalnih grupa", kaže se u saopštenju.

Uprava policije je, kako je ocijenjeno, napravila značajan iskorak u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom i Specijalnim državnim tužilaštvom u smislu jače saradnje u sprovođenju istraga protiv lica osumnjičenih za najteža krivična djela.

Prema njihovim riječima, posebnu podršku i pomoć Upravi policije u obezbjeđivanju uslova za rad i djelovanje pružili su Vlada i MUP. Policija je, kako su kazali, napredovala u komunikaciji i saradnji sa NVO sektorom i medijima.

Zaključeno je da će aktivnosti Uprave policije na podršci Sindikatu biti nastavljene, u cilju poboljšanja kvaliteta života policijskih službenika i njihovih porodica i uslova rada u kojima djeluju, a sve uz intenziviranje komunikacije i podršku lokalnih zajednica.

Konstatovano je da će Uprava policije, snažnim i proaktivnim pristupom, u saradnji sa institucijama sistema i putem međunarodne policijske saradnje, nastaviti realizaciju prioritetnih aktivnosti,

"To su prije svega borba protiv organizovanog kriminala i drugih oblika kriminaliteta, unaprjeđenje i primjena savremenih metoda rada i djelovanja radi efikasnijeg obavljanja poslova i zadataka i ispunjavanje obaveza iz policijske nadležnosti na putu naše države u procesu EU integracija", navodi se u saopštenju.

Proširenom Kolegijumu su prisustvovali najbliži saradnici ministra i direktora i rukovodioci i starješine policije u sjedištu Uprave policije i organizacionih jedinica na terenu.

Bonus video: