Pua: Nisam član kineske trijade, legalno sam kupio „Maestral”

Malezijski biznismen sa crnogorskim državljanstvom preko advokatske kancelarije Jovović, Mugoša i Vuković reagovao na tekst “Kako je član kineske trijade kupio crnogorsku obalu”
5786 pregleda 5 komentar(a)
Pua i Statis na Svetom Stefanu, Foto: Savo Prelević
Pua i Statis na Svetom Stefanu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.12.2018. 15:17h

Povodom teksta “Kako je član kineske trijade kupio crnogorsku obalu”, kojeg su “Vijesti” objavile u saradnji sa Evropskom istraživačkom saradnjom, Nacionalom, Football Leaks, The Black Sea, 27. novembra, reagovao je Vei Seng Pol Pua preko advokatske kancelarije Jovović, Mugoša i Vuković.Reagovanje prenosimo u cijelosti.

“Tekstom naslovljenim sa ”Kako je član kineske trijade kupio crnogorsku obalu”, Nezavisni dnevnik ‘Vijesti’, u svom štampanom i internet izdanju, grubo kršeći profesionalna i etička pravila novinarske profesije, iznio je niz neistina i uvredljivih tvrdnji na račun gospodina Pola Pue.

Prije svega, samim naslovom teksta, koji dominira naslovnom stranom Vašeg štampanog izdanja za 27. novembar 2018.godine, sugerišete da je g. Pua član kineske kriminalne organizacije - trijade, a što je vema uvredljiva i neistinita tvrdnja za koju niste ponudili nikakve dokaze.

U samom tekstu navodi se da je g. Pua, prema podacima FBI, “visoko rangirani član trijade 14-K, jedne od najvećih i najnasilnijih trijadskih udruženja, koja su odgovorna za šverc droge velikog obima širom svijeta, uglavnom heroina i opijuma iz Kine ili jugoistočne Azije”, iako je i iz samog teksta jasno da se ovakve tvrdnje FBI (ako uopšte postoje), jedino mogu okarakterisati kao nedokazani operativni podaci jedne policijske organizacije, koji su u ovom slučaju potpuno pogrešni. Ovakvi se podaci, ukoliko jedan medij poštuje pravila svoje profesije i pozitivne propise države u kojoj djeluje, ne mogu koristiti radi omalovažavanja bilo koga, a posebno ne na način na koji ste Vi to učinili u pomenutom tekstu. Iako ničim potkrijepljena, tvrdnja o pripadnosti g. Pue kriminalnoj organizaciji trijada 14K, u nastavku Vašeg uvredljivog teksta uzima se kao gotova činjenica, pa se već u sljedećem pasusu navodi kako su “tokom novinarskog istraživanja, partneri EIC došli u posjed mnogih sudskih spisa i drugih dokumenata koji pokazuju kako osumnjičeni visokorangirani član trijade 14-K Pol Pua funkcioniše i kako je kupio najdragocjenije hotele na jadranskoj obali članice NATO-a Crne Gore”.

MaestralHotel "Maestral"

U nastavku se pozivate na, kako izgleda, jednog od svojih partnera - katarsku organizaciju ICSS (The international centre for sport security). Tvrdite, na osnovu izvještaja ove organizacije u koji ste navodno imali uvid (ali svojim čitaocima niste dozvolili da se sami uvjere u to) da “obavještajni pokazatelji ukazuju na Crnu Goru kao centar međunarodnog sistema pranja novca”, te da su “kompanije povezane sa Puom i njegovim poslovnim saradnikom, grčkim državljaninom Petrosom Statisom u centru ove ilegalne aktivnosti preko niza kompanija povezanih sa crnogorskom Frst fajnenšl bankom.” Ova još jednom neistinita tvrdnja stavljena je i u pogrešan kontekst, jer ste zvučnim imenom ove organizacije i njenim navodnim “istraživanjem” pokušali da sakrijete prostu činjenicu, da ICSS nije nikakva sudsko-tužilačko-policijska organizacija od autoriteta u oblasti suzbijanja kriminala u sportu, već katarska nevladina organizacija koja, jednako kao i Vi, izriče nedokazane optužbe o određenim osobama i organizacijama.

Dalje, navodite kako je “crnogorska vlast izgleda slijepa na Puine sumnjive aktivnosti”, iako nije jasno kako se g. Pua ogriješio o crnogorske zakone i zašto bi i šta “crnogorska vlast” trebala da učini.

Neistinita je i konstatacija da je Pol Pua “multimilioner i kladioničar koji je osuđen za vođenje ilegalne šeme za klađenje u Maleziji tokom Evropskog fudbalskog prvenstva 2004”, u čiju vjerodostojnost svoje čitaoce uvjeravate na osnovu toga što je to navodno “objavljeno u melzijskoj štampi”, mada ni za to ne nudite nikakve dokaze. U nastavku istog pasusa postaje jasno da o navodnoj osudi nema ni riječi, već se iznosi tvrdnja da je g. Pua “uhapšen, pa pušten uz kauciju dva dana kasnije”. Takođe nije jasno kakve to “kredibilne indicije” imate da je g. Pua “podmićivanjem uspio da izađe iz zatvora u Makau”.

Na ovom mjestu čitava Vaša neistinita konstrukcija o navodnim kriminalnim radnjama g. Pue dobija neshvatljive razmjere, jer u objašnjenju ispod slike koja prikazuje devet muškaraca sa maskama preko glave, stoji: “Pua među uhapšenima u Makau 2014. drugi zdesna sa maskom”. Kako znate da je čovjek sa maskom upravo g. Pua, vjerovatno nije jasno ni bilo kome od Vaših čitaoca, niti ste se uopšte potrudili da to objasnite.

Tvrdite, takođe, kako je američki FBI upadom u hotelsku sobu u kojoj se nalazio i g. Pua presjekao lanac ilegalnog klađenja, te kako je tokom suđenja označio g. Puu kao člana kineske trijade. Činjenica je, međutim, da g-din Pol Pua nikada nije ne samo osuđen, nego ni formalno optužen za bilo kakvu ilegalnu aktivnost na američkom tlu, dok su ovakvi navodi FBI-a, ako uopšte postoje, zasnovani na pogrešnim pretpostavkama i u cjelosti nestiniti. I sami, u dijelu teksta, navodite da je i u Makau i u Sjedinjenim Državama “Pol Pua pukom srećom izbjegao da bude osuđen”, što znači da ste svjesni da g- Pol Pua nije osuđivan i da nemate dokaze za sve Vaše navode, odnosno da nigdje ne postoji sudska presuda koja dokazuje Vaše tvrdnje, a da je pomenuta “puka sreća” još jedna Vaša neutemeljena ocjena.

novac, euronovac, euro

Stvari sa “švajcarskom istragom” stoje slično kao i sa organizacijom iz Katara: pokušavate da istrage nepoznatih privatnih lica prikažete javnosti kao vjerodostojne, prećutkujući činjenicu da ove “istrage” nikada nisu dobile pravosudni epilog. Kažete da je “prema izvještaju švajcarske privatne obavještajne kompanije za privredni kriminal i računarsku forenziku o istrazi koju je naručila švajcarska banka IHAG” ustanovljeno da se g. Pua bavi kriminalnim radnjama, iako je jasno da ovakve “istrage”, naručene od privatnih kompanija, ne mogu služiti kao kredibilan izvor ili dokaz da se neko optuži za kriminal. I sami konstatujete da je “izvještaj o ovoj istrazi ubrzo analizirala Kancelarija za izvještavanje o pranju novca (MROS), glavna jedinica švajcarske savezne policije za borbu protiv pranja novca, a potom ga prosijedila švajcarskom saveznom tužilaštvu”, ali da ni ova istraga, kad je stigla do zvaničnih organa, nije dobila epilog na sudu. Ne treba ni pominjati da “analize” anonimnih univerzitetskih profesora nisu kredibilne da bi se neko optužio za kriminal.

Nisu tačne ni Vaše tvrdnje o “kupovini ambasadorskog položaja” navodnim pranjem novca, a ukoliko zaista imate dokaze o kojima govorite za sumnjive transakcije, pozivamo Vas da iste dostavite nadležnim organima, da procijene ima li u radnjama aktera ikakvih nezakonitosti.

U cjelosti je netačna i “šema” o navodnom pranju novca prilikom kupovine i ulaganja u budvanski hotel “Maestral”. Jedino je tačno da je g. Pua, na način koji ste opisali, investirao u crnogorski turizam, kroz kupovinu akcija kompanije - vlasnika, te učestvovao u renoviranju i podizanju standarda usluge u pomenutom hotelu, na zakonit i dozvoljen način.

Nisu istiniti ni Vaši navodi o “tajnom” preuzimanju hotela na Svetom Stefanu od strane g. Pue, kao ni oni o navodnim tajnim sastancima sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa poslovima u Crnoj Gori.

Sve ove tvrdnje, nedokazane i neistinite, dovele su u pitanje ugled našeg vlastodavca kao dokazanog poslovnog čovjeka, i investitora koji je značajno doprinio poboljšanju ponude crnogorskog turizma, a što su priznali i najviši državni zvaničnici.

Istina je, dakle, sljedeće:

G. Pol Pua nije, niti je ikada bio, član kineske trijade ili bilo koje druge kriminalne organizacije, a Vaše tvrdnje u ovom smjeru zasnovane su na poluinformacijama i predrasudama;

G. Pol Pua nikada nije učestvovao u nezakonitom klađenju, već na zakonit način sprovodi svoje poslovne aktivnosti, uz poštovanje pozitivnih propisa u državama u kojima posluje;

G- Pol Pua nikada nije osuđen za bilo kakvo krivično djelo koje bi ukazivalo da je isti pripadnik kriminalne organizacije ili na bilo koji način umiješan u kriminal;

G. Pol Pua nikada nije bio umiješan u bilo kakav pokušaj pranja novca u Crnoj Gori. Sama sudska praksa crnogorskih sudova ukazuje da se o pranju novca može govoriti jedino ako je onaj ko pere novac do istog došao na nezakonit način, a evidentno je da je novac koji je g. Pua investirao u Crnoj Gori stečen zakonito i na dozvoljen način

G. Pol Pua nije imao bilo kakve nezakonite aranžmane sa bilo kojom bankom u Crnoj Gori, radi polaganja depozitima, a u cilju pranja novca ili bilo kakve druge zabranjene transakcije

G. Pol Pua nikada nije koristio strane kompanije da bi tajno investirao u privredu u Crnoj Gori

G. Pol Pua nije imao bilo kakve neprincipijelne i protivzakonite dogovore sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa bilo kakvom investicijom ili poslovnom aktivnosti u ovoj zemlji, već sve svoje aktivnosti sprovodi javno i u skladu sa pozitivnim pravom Crne Gore.”

Bonus video: