I Dušku Šariću smo dužni 103.000 eura

Šariću je dosuđena odšteta za 3.200 eura manja u odnosu na onu koju je nedavno Osnovni sud u Pljevljima dosudio njegovom prijatelju Jovici Lončaru, iako je u pritvoru proveo pet mjeseci više od njega
4412 pregleda 12 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.12.2018. 08:13h

Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Marina Jelovac dosudila je Pljevljaku Dušku Šariću 103.000 eura odštete zbog neosnovanog pritvora.

To je “Vijestima” potvrdio pravni zastupnik Šarića, advokat Miodrag Golubović.

Šariću je dosuđena odšteta za 3.200 eura manja u odnosu na onu koju je nedavno Osnovni sud u Pljevljima dosudio njegovom prijatelju Jovici Lončaru, iako je u pritvoru proveo pet mjeseci više od njega.

Golubović je kazao da će tek nakon konsultacije sa svojim klijentom odlučiti da li će podnijeti žalbu Višem sudu, s obzirom da je i u njegovom slučaju dosuđeni iznos skoro duplo manji od traženog.

Šarić je po osnovu duševnih bolova zbog neosnovanog pritvora, od države tražio 200.000 eura odštete.

On je u pritvoru bio od 15. novembra 2010. do 23. aprila 2014. godine.

Lončar je uhapšen u maju 2011. godine u Podgorici.

Šarića i Lončara 27. septembra prošle godine Apelacioni sud je, nakon tri osuđujuće presude oslobodio optužbi za pranje oko 20 miliona eura stečenih navodnom prodajom narkotika, a tu presudu krajem marta potvrdio je i Vrhovni sud Crne Gore. Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je specijalna tužilteljka Đurđina Ivanović.

Duško Šarić uhapšen je 15. novembra 2010. godine u Pljevljima, nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje u međunarodnoj akciji “Loptice”.

Tužbu Osnovnom sudu u Pljevljima Šarić i Lončar podnijeli su nakon što ih je na to uputilo Ministarstvo pravde, kojem su se obratili za vansudsko poravnanje.

Tokom četiri godine izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene, pa je predmet završio pred Apelacionim sudom, koji je na kraju pravosnažno oslobodio dvojicu Pljevljaka.

Dušku Šariću se optužnicom stavljalo na teret da je od oktobra 2007. godine do maja 2009. godine, bio pripadnik kriminalne organizacije čiji je organizator njegov Darko Šarić, koja je imala za cilj vršenje krvičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora preko četiri godine, radi sticanja nezakonite finansijske dobiti i njenog ulaganja u legalne finansijske tokove na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Šariću i Lončaru optužnicom se stavljalo na teret i da su se u periodu od 24. 7. 2006. do 28. 2. 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavaljanje u promet opojnih droga izvršenog na organizovan način, u ukupnom iznosu od 21.353.879,22 eura.

Optuženi su od početka negirali krivično djelo koje im se stavljalo na teret.

Tokom svjedočenja u pljevaljskom sudu, Šarić je kazao da je vrijeme provedeno u pritvoru ostavilo ozbiljne posljedice na njegovo zdravlje.

Tvrdio je da je u pritvoru u Bijelom Polju smješten u samici, gdje je proveo devet i po mjeseci.

Rekao je da je da mu je nakon dvije godine provedene u pritvoru oslabio vid zbog jake svjetlosti, kojoj je bio izložen 24 sata u samici.

“Zbog toga i danas moram da nosim naočari iako do pritvora nikada nisam imao problema sa vidom. Zbog nervoze sam se ugojio i 20 kilograma. Supruga Svetlana sa kojom imam dvoje djece me je ostavila poslije dvije i po godine pritvora. Najviše me je pogodilo kada mi sina u Beogradu nisu htjeli da upišu u predškolsku ustanovu, jer su se ostali roditelji pobunili i rekli da neće da im djeca budu u školi sa djetetom kriminalca”, rekao je Šarić.

Tada je konstatovao da su ga posebno “ubijali” naslovi u novinama, jer je u medijima toliko neistina iznijeto na njegov račun.

Istakao je i da mu je nakon njegovog hapšenja majka oboljela, a mnogi prijatelji okrenuli leđa.

Lončar traži još 50.000 eura

Pljevljak Jovica Lončar podnio je novu tužbu protiv države Crne Gore, kojom traži naknadu izgubljene zarade ostvarivane u preduzeću Mat kompani, prije nego što je u maju 2011. godine neosnovano pritvoren.

Duško Šarić, Jovica LončarDuško Šarić i Jovica Lončar

Lončar traži da mu država isplati sve zarade za vrijeme koje je proveo u pritvoru od maja 2011. do 23. aprila 2014, odnosno oko pedeset hiljada eura.

Lončar tvrdi da je kao direktor u firmi Mat kompani mjesečno zarađivao 1.500 eura.

U Centralnom registru privrednih subjekata Lončar se vodi i kao osnivač preduzeća Mat kompani.

Bonus video: