U Srbiji uhapšen Veselin Vukotić

Vukotićev kriminalni dosije, prema pisanju srpskih medija, počeo je da se ispisuje krivičnim djelima još osamdesetih godina. Bio je saradnik srpske tajne policije, za koju je u Evropi izvršavao zadatke od "najvišeg državnog interesa"
23171 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2019. 11:15h

U akciji srpske policije uhapšeno je više bezbjednosno interesantnih osoba među kojima i Crnogorac Veselin Vukotić, objavile su Večernje novosti.

Vukotić je u Crnoj Gori osuđen na 20 godina zatvorska zbog ubistva pomorskog kapetana Duška Boškovića, 1997. godine u Kotoru.

Crna Gora je ranije tražila izručenje Vukotića i radi služenja kazne zbog pokušaja ubistva Nikšićanina R.G. davne 1986. godine u Nikšiću.

Vukotićev kriminalni dosije, prema pisanju srpskih medija, počeo je da se ispisuje krivičnim djelima još osamdesetih godina. Bio je saradnik srpske tajne policije, za koju je u Evropi izvršavao zadatke od "najvišeg državnog interesa".

Zatim je osumnjičen da je 1990. godine u Briselu sa dva hica iz pištolja ubio Envera Hadrijua, koji je bio u diplomatskom automobilu. Ubistvo je izazvalo veliku pažnju jer je Hadriju navodno kod sebe imao listu sa imenima 32 osobe koje je srpska policija ubila za vrijeme "prodemokratskih” demonstracija na Kosovu.

Zbog ovog zločina Vukotić je uhapšen 16 godina kasnije na madridskom aerodromu. Uhapšen je sa lažnim hrvatskim pasošem, čiji je registarski broj za jedan veći od pasoša hrvatskog generala Anta Gotovine.

Beogradski mediji ranije su objavili da su "mafijaški krugovi u Crnoj Gori spremali likvidaciju Vukotića čim bi bio izručen Podgorici" jer je navodno dragocjeni svjedok u vezi sa švercom duvana.

U tom kontekstu, njega je ranije crnogorski biznismen Ratko Knežević pominjao kao osobu kojoj je navodno nuđeno da likvidira urednika "Nacionala" Iva Pukanića, ali je Nikšićanin to odbio.

Bonus video: