Smjene u ZIKS-u zbog Kašćelana?

Bauković je u Istražni zatvor vraćen prije tri dana, nakon incidenta sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana
19796 pregleda 16 komentar(a)
Istražni zatvor u Spužu, Foto: Savo Prelević
Istražni zatvor u Spužu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2019. 07:38h

Načelnik Istražnog zatvora Darko Vukčević poslat je na odmor, a njegovu funkciju preuzeo je nekadašnji šef tog zatvora Dejan Bauković.

Bauković je u Istražni zatvor vraćen prije tri dana, nakon incidenta sa navodnim vođom kavačkog kriminalnog klana.

Sagovornici iz Istražnog zatvora kazali su da je taj incident samo prelio čašu zbog čega je direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Tomić, Vukčevića poslao na odmor.

Navodno, to je prva kadrovska promjena u Istražnom zatvoru, a Tomić i Bauković narednih dana tražiće nova rješenja za šefove smjena i rukovodioce službe obezbjeđenja. Incident u Istražnom zatvoru dogodio se u nedjelju popodne.

Grupa pritvorenika koja se dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom, prema nezvaničnim informacijama, najprije je tokom šetnje dozivala Kašćelana čija soba je u prizemlju, a potom su i gađali u prozor.

Iz ZIKS-a su “Vijestima” rekli da Kašćelana nijesu pogodili, već da je predmet kojim su gađali završio u zidu do njegovog prozora.

“Svakako su dupli prozori i nijesu ga mogli pogoditi”, rečeno je iz ZIKS-a.

Sagovornici iz IZ kazali su i da u tom zatvoru probleme prave isključivo pritvorenici koji se dovode u vezu sa škaljarskim klanom.

“Kavačani pametnije robijaju, škaljarcima očito robija teško pada pa su nervozni i prave probleme. Traže povlastice, a kad im se objasni da ih nešto ne sljeduje i da mogu dobiti samo ono što je u skladu sa zakonom i pravilnikom, onda optužuju službenike da rade za kavački klan”, kazao je sagovornik iz ZIKS-a.

Vukčević je u junu 2015. godine postavljen za načelnika Istražnog zatvora u Spužu.

Na toj poziciji zamijenio je upravo Baukovića, koji je tada raspoređen u Centar za obuku službenika.

“Vijestima” je tada iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija rečeno da je kadrovska izmjena u Istražnom zatvoru napravljena upravo na zahtjev Baukovića.

“Na lični zahtjev Dejana Baukovića, on je raspoređen na drugo radno mjesto. Za novog načelnika Istražnog zatvora imenovan je Darko Vukčević, diplomirani pravnik. On je u kolektivu ZIKS-a oko godinu, a prije toga radio je u Upravi policije”, kazao je sagovomik “Vijesti”.

Bonus video: