Suđenje za šverc cigareta: Zastario proces protiv Mićunovića

Italijanski sud zaključio je da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile Vujoševića, Barovića, Pešić Jeknić i Draškovića
7906 pregleda 7 komentar(a)
Mićunović, Foto: Zoran Đurić
Mićunović, Foto: Zoran Đurić

Vijeće suda u Bariju oslobodilo je na jučerašnjoj sjednici crnogorske državljane Branka Vujoševića, Veselina Barovića, Dušanku Pešić Jeknić i srpskog državljanina Andriju Draškovića svih optužbi za šverc duvana.

Na istoj sjednici, obustavljen je postupak protiv crnogorskog državljanina Branislava Brana Mićunovića zbog zastare.

Italijanski sud zaključio je da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile Vujoševića, Barovića, Pešić Jeknić i Draškovića.

Tako je nakon 18 godina okončan sudski proces nazvan „duvanska afera“. U izreci suda se takođe naglašava da će detaljno obrazloženje presude biti objavljeno u roku od 90 dana.

Svi crnogorski i srpski državljani bili Su optuženi za mafijaško udruživanje radi međunarodnog krijumčarenja cigareta.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je takođe bio osumčinjen, još 2005. godine označen je od tužilaštva u Bariju kao šef kriminalne organizacije, ali je bio zaštićen imunitetom državnika, pa mu se nije sudilo.

Postupak u Italiji pokrenuli su 2001. godine specijalni tužioci Đuzepe Šelzi i Eugenije Pontasulja, koji su u međuvremenu napustili tužilaštvo u Bariju.

Prema navodima optužnice, Veselin Barović i Branko Vujošević bili su optuženi da su omogućili obavljanje posla krijumčarenje duvana preko firme „Montenegro tabako tranzit“ (MTT), dok je Dušanka Jeknić Pešić omogućila povezivanje italijanskih kriminalaca i Vlade Crne Gore, odnosno njenog dugogodišnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

Branislav Mićunović i Andrija Drašković bili su optuženi za pružanje utočišta italijanskim kriminalcima, pripadnicima Ujedinjene Svete krune iz Barija i Kamore iz Napulja, dok su zauzvrat dobili monopol na ilegalnu trgovinu preko Jadrana.

Bonus video: