Radović: Dječak nije preminuo od gripa

Direktor Dječje bolnice je kazao da je dječak bio pozitivan na respiratorni sincicijalni virus
23522 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.01.2019. 08:20h

Desetomjesečni dječak, koji je preksinoć preminuo u Dječjoj bolnici Kliničkog centra (KC), nije imao grip, već je bio pozitivan na respiratorni sincicijalni virus.

To je danas, na vanrednoj konferenciji za medije saopštio direktor Dječje bolnice Saša Radović.

On je istakao da je KC naložio sudsko - medicinsku obdukciju tog dječaka, kao i dvoipogodišnjaka, koji je prva žrtva gripa tipa A.

U međuvremenu se utvrđuje da li je grip doprinio smrti tri osobe, starosti 82, 83 i 55 godina, koje su imale niz hroničnih oboljenja i preminule u KC ove sedmice.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da respiratorni sincicijalni virus, izolovan kod desetomjesečne preminule bebe, veoma poguban i opasan za novorođenčad u tom uzrastu. Pojasnio je da taj virus, za razliku od gripa, nema epidemijski potencijal.

Na liječenju u Kliničkom centru je 19 pacijenata koji imaju simptome gripa.

Radović je kazao da je u Dječjoj bolnici hospitalizovano 101 dijete. Pojasnio je da šestoro ima grip tipa A i da su dobrog zdravstvenog stanja, te da se petoro planira za otpust.

Radović je rekao i da petoro ima respiratorni sincicijalni virus i da bi troje trebalo da bude otpušteno na kućno liječenje. Istakao je da nijedno dijete nije životno ugroženo.

Bonus video: