Četiri krivične prijave zbog sumnje na kršenje autorkog djela

Sumnja se da su osumnjičeni ovo krivično djelo počinila tako što su korisnicima preko platforme iNetTV, koristeći OTT i IP TV tehnologiju putem interneta, set top box uređaja, računara, kao i putem aplikacija za android pametne telefone, objavljivali - reemitovali i interaktivno činili dostupnim javnosti autorska djela i emisije za koje nisu imali potpisane ugovore ili dozvolu vlasnika autorskih i srodnih prava
986 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Protiv R.P. (51), N.P. (37) iz Srbije i A.J. (27) iz Crne Gore, kao i pravnog lica „Net RN Group“ podnesene su krivične prijave zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog djela ili predmeta srodnog prava.

„Pravno lice NET RN GROUP d.o.o. Podgorica u okviru obavljanja svoje djelatnosti 'ostale usluge informacionih tehnologija', A.J. kao izvršni direktor, R.P. kao ovlašćeni zastupnik i N.P. kao ovlašćeni zastupnik, su, kako se sumnja, počinili ovo krivično djelo u periodu od marta 2017. godine do kraja 2017. godine. Fizička lica su, sumnja se, djelujući u ime i za račun osumnjičenog pravnog lica, neovlašćeno iskorišćavali autorska djela i autorske emisije“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Sumnja se da su osumnjičeni ovo krivično djelo počinila tako što su korisnicima preko platforme iNetTV, koristeći OTT i IP TV tehnologiju putem interneta, set top box uređaja, računara, kao i putem aplikacija za android pametne telefone, objavljivali - reemitovali i interaktivno činili dostupnim javnosti autorska djela i emisije za koje nisu imali potpisane ugovore ili dozvolu vlasnika autorskih i srodnih prava, odnosno oštećenih, a sve u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

„Sadžaji web sajtova, koji su bili u vlasništvu osumnjičenih lica, su ugašeni. Više autorskih djela i autorskih emisija, koja su bila predmet zloupotrebe, se emituju u produkciji četiri oštećena pravna lica“, saopšteno je iz policije.

Bonus video: