Advokat traži da se odbaci optužnica protiv Kisić-Petrović

Kisić-Petrović je uhapšena u novembru prošle godine zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu te da je naručila tri likvidacije osoba iz Bara
1944 pregleda 0 komentar(a)
Kisić Petrović u društvu advokata, Foto: Zoran Đurić
Kisić Petrović u društvu advokata, Foto: Zoran Đurić

Pred vijećem sudije predsjednika podgoričkog Višeg suda Borisa Savića održano je ročište na kojem je razmatrana optužnica koju je protiv slikarke iz Bara Danijele Kisić–Petrović i njenog sina Kristofora, koji je u bjekstvu, podigla specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Dok je tužiteljka u cjelosti ostala pri navodima optužnice, advokat optuženih Danilo Mićović zatražio je od Suda da u ovom slučaju donese jedinu moguću odluku i odbaci tužilački akt.

"Najprije bih istakao da u ovom postupku i aktu koji ne bih mogao nazvati optužnicom bi mogao pričati nekoliko dana ali bih istakao da je je optužnica neosnovana, a ono što je tužilac tretirao kao radnje izvršenja krivičnog djela slobodno mogu reći da u radnjama moji branjenika nema elemenata krivičnog djela koja im se stavljaju na teret te da nema čak ni osnovane sumnje", kazao je Mićović.

On tvrdi da su u toku vođenja istrage svi dokazi nezakonito pribavljeni.

"Nadam se da nakon održavanja ovog ročišta neće biti prilike da o tome govorim i da ćete vi donijeti jednu moguću odluku u ovom slučaju i obustaviti postupak".

Advokat Mićović je naglasio da su za ovaj postupak zainteresovane i uključene međunarodne institucije koje se bave ovom temom.

"Danijeli je ukinut pritvor i određene su mjere nadzora i mi smo zahvalni na tome jer je neko vidio da nema mjesta pritvaranju a nije ga ni bilo. To je svima bilo jasno kao što ni sada nema mjesta određenim mjerama nadzora", dodao je advokat Mićović.

On je zamolio vijeće da ne, kako kaže “pravi kompromise sa Tužilaštvom tako što bi vratilo optužnicu radi eventualne dopune".

"Ovdje nema šta da se dopuni i to bi samo značilo produženje agonije za moje branjenike", zaključio je Mićović.

Kisić-Petrović je uhapšena u novembru prošle godine zbog sumnje da je organizovala kriminalnu grupu te da je naručila tri likvidacije osoba iz Bara.

Za ta ubistva je nudila više desetina hiljada eura. Na njenoj listi su bili advokat Rifat Feratović, kao i dva svjedoka iz Bara, koji su svjedočili u postupku koji je osumnjičena vodila vezano za imovinu.

Kristofor će doći ako nema pritvora

Mićović je najavio i da će se sudu predati sin optužene –Kristofor Kisić ali pod određenim uslovima.

"Ukoliko postupak ne bude obustavljen isti bi se pojavio pred Sudom pod uslovom da mu se ne odredi pritvor a sve u interesu dokazivanja svoje nevinosti", kazao je Mićović.

Slikarka tražila suđenje bez medija

"Mediji me genocidno razapinju zbog čega tražim da se sa ročišta isključi javnost”, tražila je optužena Kisić-Petrović od vijeća sudije Borisa Savića.

Bez prekida, sudija Savić joj je odmah nakon toga kratko odgovorio da je njen razlog neosnovan i time odbio zahtjev da se isključi javnost.

Od novinara se krila skoro dva sata

Ročište na kojem je razmatrana optužnica Speciajlnog tužilaštva započelo je u 13.30 časova i trajalo je desetak minuta, ali je optužena zgradu suda napustila skoro dva sata kasnije.

Odmah po okončanju ročišta iz zgrade suda je izašao njen advokat, koji je novinarima saopštio da je njegova branjenica napustila zgradu kroz drugi ulaz.

Međutim, ona se i dalje nalazila u Sudu koji je oko 15.15 časova napustila zajedno sa Mićovićem.

Bonus video: