Svjedočenje zaposlenih u MANS-u zbog nezakonitog prisluškivanja: Strahuju da ih i dalje prate

Danilović je dodao da je frustrijajuće kada znate da te informacije može neko da zloupotrijebi
2030 pregleda 1 komentar(a)
Traže odštetu zbog povrede prava ličnosti, Foto: Savo Prelević
Traže odštetu zbog povrede prava ličnosti, Foto: Savo Prelević

Još troje zaposlenih u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštili su juče da se osjećaju ugroženo zbog toga što ne znaju da li ih policija i dalje prisluškuje.

To su naveli na suđenju po tužbi te NVO protiv države, koju su podnijeli zbog nezakonitog prisluškivanja.

Zaposleni u MANS-u Vanja Đuričković Karadžić, Slavica Medojević Danilović i Bajo Danilović ispričali su juče da su pod konstantnim pritiskom, od kada su iz medija saznali da policija prati s kim, kada, koliko i gdje razgovaraju, kako zbog posla koji obavljaju, tako i zato što smatraju da im je time ugrožena privatnost.

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica koju smo saznali iz medija da je dolazilo do curenja informacija iz policije, što znači da je bezbjednost ljudi čije sam dolaske organizovala mogla biti ugrožena...”, navela je Medojević Danilović.

Danilović je dodao da je frustrijajuće kada znate da te informacije može neko da zloupotrijebi.

Zaposleni u MANS-u tužili su državu zbog toga što tvrde da su tri crnogorska mobilna operatera nezakonito prikupljala listinge građana, uz naredbe sudija za istrage.

Ne znam zašto bi iko pratio moju komunikaciju, ja nijesam bezbjednosno interesantno lice, ne vodi se nikakav postupak protiv mene, pod stresom sam bila, ali sam i dalje jer ne znam da li se te mjere sprovode i dalje”, istakla je Đuričković Karadžić

To se dešavalo tokom 2015. i 2016. godine.

U tužbi se navodi da su zaposleni korisnici usluga Telenora, Telekoma i M:tela i da je država neovlašćeno i samoinicijativno prikupljala podatke o tome sa kime su komunicirali, kojim sredstvom, u kojem vremenu, koliko je učestala njihova komunikacija sa određenim osobama, kao i lokaciju na kojoj su se nalazili.

Dodaje se da tužiocima nikada nije saopšteno za koje krivično djelo su eventualno osumnjičeni da bi se mogli naći pod mjerama tajnog nadzora, da nikada protiv njih nije pokrenut bilo kakav postupak, kao i da nikada nijesu obaviješteni o prikupljenim podacima.

Bonus video: