SUĐENJE U SLUČAJU "DRŽAVNI UDAR"

Predloženo saslušanje Markovića, Katnić se ne protivi

Advokat Nikola Bulatović kazao je da se ne dozvoljava saslušanje bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. a da se sa druge strane saslušava "14 svjedoka po zahtjevu tužilaštva, koji nemaju veze s optužnicom"
11958 pregleda 14 komentar(a)
Šegrt danas u sudnici Višeg suda, Foto: Youtube
Šegrt danas u sudnici Višeg suda, Foto: Youtube
Ažurirano: 26.02.2019. 19:44h

Bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt kazao je da mu je Ticijano Masu, počasni konzul Malte u Crnoj Gori, tokom razgovora na kafi u jednom lokalu u Podgorici, da će firma Patriot Difens Grup pružiti usluge obezbjeđenja Demokratskom frontu tokom i nakon izbora u oktobru 2016. godine.

On je danas svjedočio u nastavku suđenja optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora, a potom odgovarao na pitanja specijalnog tužioca, advokata odbrane i suda.

„Gospodin Ticijano Masu me pozvao da se vidimo. Vidjeli smo se u Podgorici i popili kafu. Masu mi je rekao da je prijatelj s ljudima koji imaju firmu za obezbjeđenje lica, Patriot Defense Group, da im je centrala na Floridi, a da je direktor te firme njegov prijatelj, te da ga je konstulovao da li da prihvati neki posao u Crnoj Gori. Rekao je da je bilo više poziva od jedne opozicione partije iz Crne Gore, koja je tražila uslugu, koja se sastojala u tome da pretpostavljaju da će aktuelna vlast izgubiti izbore, te da neće mirnim putem predati vlast, te da oni traže podršku da im Patriot Defense Group urade planove evakuacije. Radilo se o bivšim agentima i operativcima CIA-e. Rekao mi je i da je prijatelju sugerisao da taj posao ne prihvati, jer je on prijatelj Crne Gore. Shvatio sam da je to informacija koju treba prenijeti. Bio sam tada član vlade i prenio sam je potpredsjedniku vlade za politički sistem Dušku Markoviću“, kazao je Šegrt.

Dodao je da ga Marković nije pitao ništa u vezi toga, već samo saslušao. U vezi događanja 16. oktobra 2016. i hapšenja koja su uslijedila, Šegrt je naveo da je iz medija za to saznao.

Advokat Radonja Drakulović smatra da se iz Šegrtovog iskaza može zaključuti da bezbjednost Crne Gore nije bila ugrožena 16. oktobra.

Advokat Dušan Radosavljević je zatim predložio da se kao svjedok sasluša Duško Marković, sadašnji predsjednik Vlade Crne Gore.

"Gospodin Marković je osoba kojoj je Šegrt prenio informaciju. Imamo čitav lanac informacija koja se svakom sljedećom interakcijom mijenja. Imali smo informaciju koju je navodno Džozef Asad prenio Brajanu Skotu. Onda imamo nešto što nije njegova izjava, nego izvještaj službenika FBI. Imamo saslušanje Brajana Skota koji nam kaže šta je bio predmet tog razgovora. Tu informaciju on je proslijedio Ticijanu Masuu koji mijenja u bitnome sadržaj te informacije koju je dobio od Brajana Skota, koji je ovdje saslušan kao svjedok. Šegrt danas kaže šta je čuo od Ticijana Masua, što nije ono isto što je Ticijano Masu rekao pred ovim sudom. Nakon toga ta informacija se prenosi Markoviću. Neophodno je da Marković kaže štaje on tačno čuo od Šegrta", rekao je Radosavljević.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da ostavlja sudu da odluči.

"Mi smo što se nas tiče ovu činjenicu dokazali do razumne nespornosti. Ako sud smatra da treba još, ili vi samo izvolite i odlučite", rekao je Katnić.

Nakon što je na suđenju izvšen uvid u evidenciju o prelascima državne granice Arona Šaviva, Džozefa Asada, Jorama Friga i Viktora Emanuela Ričardsona, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je prokomentarisao.

On je naveo da je Šaviv prvi put ušao u Crnu Goru 26. jula 2016, te da je do novembra te godine boravio u našoj zemlji 14 puta.

„Njegovi boravci bili su kratki, najduže dva ili tri dana. On je došao u Crnu Goru 25. septembra, dan prije odlaska Saše Sinđelića za Moskvu, a napustio Crnu Goru 29. septembra i otišao u Beograd, nekoliko dana prije dolaska Šišmakova. Tokom oktobra dolazi tri puta, i na dan izbora. Crnu Goru je napustio dan nakon izbora”, primijetio je Katnić.

Advokat Nikola Bulatović tokom ročišta kazao je da se ne dozvoljava saslušanje bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Sa druge strane saslušavamo 14 svjedoka po zahtjevu tužilaštva, koji nemaju veze s optužnicom".

On je kazao da je izvedeno "više od 300 dokaza na zahtjev tužilaštva, a računajući pozive i poruke, to je više od 300.000, možda i više od 500.000 dokaza".

"Računajuću predložene dokaze odbrane, izvedeno ih je manje od 10. Poseban primjer je način ispitivanja saradnika (Saše) Sinđelića i vještaka Predraga Boljevića, pri čemu je odbijeno stotinu pitanja odbrane. Ne dozovoljava se ni salušanje bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića", rekao je Bulatović.

On je tražio i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, ali je njegov zahtjev, kao i zahtjev za izuzeće sudskog vijeća i predsjednice vijeća, odbijen.

Suđenje se nastavlja sjutra.