Nema prijave protiv Martinovića: Provjeravaju je li probio kordon

Grgurović i Zejak su juče ponovo negirali da su tukli Martinovića, navodeći da su sve te noći radili po zakonu
2609 pregleda 9 komentar(a)
Nakon prebijanja: Martinović u bolnici, Foto: Savo Prelević
Nakon prebijanja: Martinović u bolnici, Foto: Savo Prelević

Podgorička policija nema audio-snimak akcije koju su izveli na protestima Demokratskog fronta prije četiri godine, kada je brutalno pretučen Milorad Mijo Martinović, a protiv njega nije podnijeta nijedna krivična prijava zbog izvršenja bilo kog krivičnog djela.

Tako su iz policije odgovorili na dopis suda, koji je prema ukidnim razlozima Višeg suda, tražio od policije da kaže da li su snimali razgovore koje su policajci vodili preko veze, kako bi utvrdila da li je Martinović te noći probio policijski kordon.

Suđenje sajovcima Boru Grguroviću i Goranu Zejaku juče je opet počelo pred sutkinjom Nadom Rabrenović, nakon što je Viši sud ukinuo dio presude kojim su osuđeni na po godinu i pet mjeseci zatvora za zlostavljanje i mučenje Martinovića.

Vijeće sudija Višeg suda Dragica Vuković, Miroslav Bašović i Evica Durutović zaključili su da je osuđujući dio presude nejasan i protivrječan, dok su za dio odluke kojom su dvojica sajovaca oslobođeni optužbi za uništenje Martinovićevog vozila imali samo riječi hvale.

Grgurović i Zejak su juče ponovo negirali da su tukli Martinovića, navodeći da su sve te noći radili po zakonu.

Oni, međutim, kao ni prošlog puta nijesu željeli da odgovaraju na pitanja suda i tužilaštva, već samo na pitanja svog branioca advokata Zdravka Begovića.

Dodali su da su tih dana dok su trajali protesti radili neprestano, da su uveče spavali u kampu, te da nijesu uopšte išli svojim kućama.

Žalili su se i da su ih građani vrijeđali, gađali kamenicama, ali i na opremu Specijalne jedinice policije - navodeći da je maskama istekao rok trajanja.“Udisali smo suzavac kao i svi ostali, ta oprema je u nikakvom stanju, nisam mogao da dišem, ne znam šta sve nismo preživljavali”, rekao je Zejak.

Iz SAJ-a su sudu, takođe prema ukidnim razlozima suda, odgovorili da se jedan defender koji su koristili pokvario te noći, ali da ne znaju ko je bio u njemu.

Sutkinja će od Posebne jedinice policije zatražiti podatak ko je sporne večeri bio na rasksnici Bulavara Svetog Petra Cetinjskog i Svetozara Markovića, takođe kako bi provjerila navode sajovaca da li je Martinović probio policijski kordon.

Suđenje se nastavlja 9. aprila.

Tužilaštvo ni dodatnom istragom nije uspjelo da utvrdi ništa novo u istrazi prebijanja Martinovića. lako se na snimku vidi da ih je bilo mnogo više, samo su dvojica, koji su se dobrovoljno prijavili da su bili tamo, završili na optuženičkoj klupi.

Bonus video: