Čađenović traži maksimalne kazne za Šišmakova i Popova

U završnoj riječi je naglasio da se na Zlatiboru u pripravnosti nalazilo 50 komandosa koji su trebali da likvidiraju crnogorsku specijalnu antiterorističku jedinicu u kampu na Zlatici
7977 pregleda 18 komentar(a)
Sa današnjeg suđenja
Sa današnjeg suđenja
Ažurirano: 21.03.2019. 16:29h

Specijalni tužilac Saša Čađenović je u završnoj riječi zatražio od suda da maksimalno izrekne kazne zatvora Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su optuženi za terorizam u pokušaju. I za ostale okrivljene je tražio da se kazne, s tim što je za pojedine naveo olakšavajuće, a za neke otežavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne.

Tako je istakao da sud treba imati u vidu raniji život Bratislava Dikića, bivšeg komandanta žandarmerije MUPa- Srbije, kao olakšavajuće okolnosti, ističući da je na sudu bio korektan, te da je praktično priznao krivicu, i da je u pritvoru proveo dvije i po godine. Za Milana Kneževića je predložio blažu kaznu, dok za Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića naveo da nema olašavajućih okolnosti.

“Dokazano je da je kriminalna organizacija fukncionisala po tačno određenim pravilima unutrašnje kontrole i discipline. Kako je kriminalna organizacija planiranja i djelovanja sprovodila na više teritorija, Rusije, Srbije i Crne Gore nesporno se izvodi zaključak da je djelovanje imalo međunarodne razmjere. Utvrđeno da je svaki pripadnik imao zadatak, Šišmakov i Popov orgnaizatori, a ostala lica su prihvatila članstvo”, istakao je tužilac.

Tužilac je u završnoj riječi kazao da je do detalja je planiran upad u Skupštinu, te ko će pucati, i da je postajao rezervni sastav na Zlatiboru.

“Šišmakov je glavni organizator svega, i tražio je da se nađe neko ko će da ubije predsjednika Vlade Crne Gore. Šišmakov je imao zadatak da zastraši građane i spriječi da Crna Gora prisutupi NATO-u. On je angažovao 50 komadosa koji su prvo trebali da lkvidiraju antiterorističku jedinicu iz kampa na Zlatici i sukobe se sa policijom ispred Skupštine. Ovo se utvrđuje iz razgovora Saše Sinđelić i Mirka Velimirovića, i da je za tu svrhu nabavljeno 50 kalašnjikova. Da je grupa bila u pripravnosti utvrđuje se iz razgovora Šišmakova, i boravili su 15. i 16. oktobra, a nakon hapšenja, oni su prekinuli komunikaciju. Da se ne radi o pet osoba već o 50, govori da su komandosi na Zlatiboru, koji su direktno trebali da likvidiraju policiju u Crnoj Gori. Da je planirano zastrašivanje, utvrđuje se da je kupljena bodljikaca žica i Šišmakov je to naredio Sinđeliću, a koja je zaplijenjena od Velimirovića”, naveo je tužilac.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Šišmakov i Popov su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije, a okrivljeni Dikić, Bogićević, Ristić, Jovanović, Hristić, Milić, Dušić, Maksić, Đorđević, Čađenović, Mandić i Knežević izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije. Drugom tačkom optužnice, okrivljeni Šišmakov i Popov su kao saizvršioci izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, a okrivljeni Dikić, Bogićević i Ristić izvršili su krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Trećom tačkom optužnice je predstavljeno da je 16. 10. 2016. godine u Srbiji i Crnoj Gori, okrivljeni Šišmakov, sa umišljajem podstrekao drugog da učini krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, na način što je na sastanku sa svjedokom saradnikom Sinđelić Sašom - Aleksandrom, od njega tražio da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici, a nakon što je plan od 16.10.2016., za hapšenje predsjednika Vlade Crne Gore propao, poći u Crnu Goru i lišiti života tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, pri čemu okrivljeni Sinđelić predmetno djelo nije ni pokušao da izvrši. Čime je okrivljeni Šišmakov izvršio krivično djelo pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbijednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja. Suđenje se nastavlja sutra jiznošenjem završnih riječi odbrane. Šta kaže zakon

Iako se tokom ovog sudskog procesa pominjalo ubistvo zvaničnika, pa i samog premijera, niko nije optužen za ovo krivično djelo. Prema krivičnom zakoniku Crne Gore, ko liši života predsjednika države, Skupštine ili Vlade Crne Gore, kazniće se najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Za krivično djelo terorizam u pokušaju, predviđena je kazna od pet godina zatvora ili teža kazna. Za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, odnosno za organizatora, propisana je kazna od tri do 15 godina zatvora, dok je za pripadnika kriminalne organizacije propisana kazna od jedne do osam godina zatvora.

Za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, zakonikom je propisano da će se izvršilac kazniti zatvorom od jedne do pet godina, a onaj ko upućuje ili prebacuje na teritoriju Crne Gore lica ili oružje, eksploziv, otrove, opremu, municiju ili drugi materijal radi izvršenja jednog ili više krivičnih djela, kazniće se zatvorom od dvije do deset godina.

Bonus video: