"Sinđelićev iskaz je predmet instruisane fikcije"

Advokat Dušan Jovović kazao je da njegov branjenik Bratislav Dikić nikada nije priznao izvršenje bilo kog djela
8362 pregleda 11 komentar(a)
Sa pretresa u Višem sudu, Foto: Screenshot (YouTube)
Sa pretresa u Višem sudu, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.03.2019. 09:18h

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi u slučaju poznatom kao državni udar.

Tok suđenja:

13:38 Današnji pretres završen, nastavak suđenja 25. marta u 11 sati.

13:05 Advokat Ilija Boljević kazao je da optužena Kristina Hristić bila kolateralna šteta i sredstvo pritiska na Bratislava Dikića.

Kazao je da ona, osim Dikića, ne poznaje nikoga od optuženih.

12:55 Advokat Dejan Klikovac, branilac Srboljuba Đorđevića, kazao je da nije prikupljen nijedan dokaz protiv njegovog klijenta za navodno stvaranje kriminalne organizacije.

Smatra da se prema Đorđevićevoj fizičkoj konstituciji da zaključiti može li sprovesti radnje koje mu se stavljaju na teret.

12:40 Određena pauza od deset minuta.

12:38 Dubak je predložio da sudsko vijeće oslobodi Ristića od optužbe, obzirom da, kako je kazao, nije dokazano da je počinio djelo za koje je optužen.

14:45 Advokat Mladen Dubak, branilac Nemanje Ristića, kazao je da nije istina da mu je Ristić prijetio na bilo koji način.

11:44 Boljević je zatražio oslobađajuću presudu za svog klijenta.

11:20 Advokat Ilija Boljević, kazao je da ne postoje dokazi da je njegov branjenik, Predrag Bogićević, izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

On je ocijenio da Velimirović tokom svjedočenja "nije znao šta izjavljuje".

10:40 Određena pauza od pola sata.

10:37 Jovović je kazao da ne postoji nijedan dokaz koji bi ukazivao da je Dikić imao svijest i volju da vrši bilo koja krivična djela

On je ponovio da su Velimirović i Sinđelić bili "potpuno instruisani od strane nadležnih organa."

Advokat je zatražio oslobađajuću presudu i ukidanje pritvora za njegovog klijenta.

10:33 Cjelokupni iskaz Sinđelića je, kazao je Jovović, "predmet potpune instruisane fikcije koja može biti, između ostalog, posljedica njegovog medicinskog i psihičnog stanja".

"O čemu postoji medicinska i druga dokumentacija, koja nedvosmisleno svjedoči o tome da je svjedok saradnik lice koje pati od duševnih bolesti sa utvrđenim dijagnozama trajnog poremećaja ličnosti", ističe on.

Sinđelićev iskaz je, kako je rekao branilac, nepouzdan i nelogičan i ne može se smatrati vjerodostojnim.

10:21 Advokat je kazao da je "nezakonitim radnjama nadležnih organa, MUP-a i Tužilaštva, nesumnjivo kompromitovan" Dikićev telefon.

10:06 Jovović je rekao da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Dikić primio 15.000 eura od Sinđelića, pa se ni iskaz svjedoka saradnika, kako dodaje, ne može cijeniti kao istinit.

9:58 Jovović je kazao da nema dokaza da je Dikić ikada upoznao Šišmakova i Popova.

Advokat je kazao da nije objašnjena ključna stvar - kako je Dikić znao za kriminalni plan, od koga je dobio uputstva i kako je bio svjestan da će svojim dolaskom u Crnu Goru izvršiti ozbiljno krivično djelo i kako je na to pristao.

Ponovio je da Dikić nije znao nikoga od optuženih, niti bio u kontaktu sa njima.

9:52 Advokat Dušan Jovović, branilac Bratislava Dikića, kazao je da je specijalni tužilac u završnim riječima iznio konstatacije koje su se prvi put čule u ovom postupku.

"Prvi put smo čuli da je Bratislav Dikić priznao krivicu, da ne spori da je član kriminalne organizacije i da je pristao na nasilje. Ja sam stekao utisak da sam na nekom drugom suđenju, a ne ovom ovdje", kazao je Jovović.

Rekao je da ne zna na koji način je tužilac došao do ovakvog zaključka, kao i da je na potpuno pogrešan način interpretirao iskaze Sinđelića i svjedoka Velimirovića.

9:30 Određena pauza od 15 minuta.

9:15 Zorica Drašković, branilac Vladimira Popova, kazala je da su u dokaznom postupku potvrđeni njeni navodi da optužnica ni u formalnom, ni u materijalno-pravnom smislu nije utemeljena, te da joj nedostaju obilježja krivičnog djela, vrijeme i mjesto izvršenja krivičnog djela i sredstvo kojim je Vladimir Popov izvršio krivično djelo.

Popov, kako je kazala, nikad nije bio u Crnoj Gori, ali da je tačno i potvrđeno da je bio u Srbiji.

9:10 Drakulović smatra da je specijalni tužilac "doživio potpuni fijasko", a sudu poručio da ne šalje "nevine ljude u zatvor."

9:03 Drakulović je rekao da je Mirko Velimirović bio "provokator instruisan od specijalnog državnog tužioca."

Advokat je kazao da je vještak Predrag Boljević zloupotrijebio pravila struke.

8:45 Advokat Eduarda Šišmakova, Radonja Drakulović, kazao je da tokom suđenja nijesu sprovedeni validni dokazi, kao i da nije ustanovljen identitet njegovog branjenika.

"Svjedok saradnik može priču da ispriča kakvu hoće, ali mora da je potkrijepi drugim dokazima", rekao je Drakulović povodom iskaza svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

08:35 Nastavljeno suđenje. U sudnici su i okrivljeni lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Specijalni tužilac Saša Čađenović juče je na kraju završne riječi od suda zatražio da optužene ruske državljane Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova kazni maksimalnom kaznom zatvora, ističući da se samo na taj način može postići svrha kažnjavanja.

Prema Zakonu, ukoliko Sud prihvati stav Tužilaštva - Rusima, koji se terete za tri krivična djela, ukupna kazna zatvora može biti i do 30 godina.

Čađenović je zaključio i da je sprovedenim dokazima na nesumnjiv način dokazana krivica lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i Andrije Mandića, te vozača tog saveza Mihaila Čađenovića.

Bonus video: