Hodžić: Prijavom me neće uplašiti

“Iznenađen sam da građanske aktiviste pozivaju da se jave odmah zbog navodnog prekršaja, a da kriminalci koji urušavaju institucije, od predstavnika vlasti ne bivaju procesuirani za svoje zločine i krivična djela koja prave”
8123 pregleda 9 komentar(a)
Popović nije htio da se legitimiše: Hodžić, Foto: Boris Pejović
Popović nije htio da se legitimiše: Hodžić, Foto: Boris Pejović

Jedan od organizatora građanskog protesta “Odupri se - 97.000” poručio je Upravi policije da ga neće obeshrabriti prekršajnom prijavom, koju su podnijeli protv njega zbog narušavanja javnog reda i mira. On kaže i da mu to “neće oduzeti energiju, niti mu skrajnuti foks sa najvažnijeg - promjene sistema”.

Policija je juče podnijela prekršajni prijavu protiv Hodžića, saopštavajući da je 13. marta, kada je grupa lica okružila policajca Slavka Popovića i ograničavala mu kretanje, prekršio čl. 7 Zakona o javnom redu i miru, odnosno da se drsko ponašao.

Zbog tog prekršaja Hodžić može biti kažnjen novčano ili zatvorski.

Hodžić je juče “Vijestima” rekao da je iznenađen što ga je policija 20. marta tražila na adresi njegovih roditelja i zahtjevala da im se odmah javi:

“Iznenađen sam da građanske aktiviste pozivaju da se jave odmah zbog navodnog prekršaja, a da kriminalci koji urušavaju institucije, od predstavnika vlasti ne bivaju procesuirani za svoje zločine i krivična djela koja prave”.

Hodžić je najavio da će podnijeti pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Unutrašnjoj kontroli MUP-a i ostalim nadležnim institucijama, od kojih će zahtijevati da se pozabave neprofesionalnošću Popovića.

“Jer je shodno Zakonu i Ustavu trebalo da se legitimiše čak i ako je po zadatku pratio bilo koga od nas. Nije to uradio i mi smo reagovali onako kako dolikuje garađanima i građanskim aktivistima - odmah smo pozvali policiju da ga legitimiše, da ne bi uzimali zakon u svoje ruke, međutim, oni su legitimisali nas umjesto njega”, rekao je Hodžić.

Objasnio je da pritužbu Unutrašnjoj kontroli neće predati jer vjeruje institucijama, već zbog toga što vjeruje da će uskoro doći do promjene vlasti:

“I da će vlada građanskog jedinstva, ili neka druga vlada, prije ili kasnije istražiti ovaj slučaj i kazniti počnioca koji se ponaša neprofesionalno”.

Hodžić je “Vijestima” rekao da su mu inspektori, kada je prije tri noći došao u Centar bezbjednosti Podgorica, rekli da ne može biti gonjen zbog prekršaja prema službenom licu, već zbog drskog ponašanja prema građaninu.

“Nisam dobio prijavu, saznao sam iz ‘Vijesti’ da je podnijeta. I to je pokazatelj koliko funkcioniše sistem. Spreman sam da preuzmem apsolutnu odgovornost ako sam kriv, čak i za svoje prijatelje iz GP ‘Odupri se’, i za studente, ali ovdje nema nikakvog krivičnog djela ni prekršaja. Ispoštovali smo zakon... Čekali smo i bili uporni dok nije došla policija. Zašto je policija štitila tog čovjeka, zašto se on nije legitimisao ako je bio na radnom zadatku? Ne vidim razlog zašto je taj čovjek ćutao”, rekao je on.

Incident zbog kog je Uprava policije procesuirala Hodžića dogodio se ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva, tokom performansa studenata koji su sadili luk, reagujući na izjavu GST Milivoja Katnića da je “bolje da su pošli ako imaju gdje malo zemlje da obrađuju, da sade luk ili nešto drugo, pošto je teška i mrčna godina pred nama”, nego da protestuju.

Popović, predavač na Policijskoj akademiji, pratio je okupljene i navodno nekome javljao njihova imena. Odbio je zahtjev okupljenih da se legitimiše iako je službeno lice.

Bonus video: