Odbrana smatra da je Baošić prekoračio nužnu odbranu

Punomoćnici porodice pokojnog Jovana Kosaća, advokati Ljubiša Novaković i Velibor Marković pridružili su se završnim riječima tužiteljke, navodeći da nema mjesta primijeni instituta nužne odbrane ili prekoračenja nužne odbrane
5737 pregleda 8 komentar(a)
Sa privođenja Baošića, Foto: Savo Prelević
Sa privođenja Baošića, Foto: Savo Prelević

Dragoje Baošić, optužen da je usmrtio Jovana Kosaća, kazao je danas u završnoj riječi da mu je žao zbog svega što se dogodilo, ali tvrdi da nije pucao u pravcu Kosaća dok se nalazio na podu diskoteke "Kaza" u Igalu.

Presudu će u ponovljenom prvostepenom postupku donijeti krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol u podgoričkom Višem sudu 12. aprila.

"Nijesam pucao u Kosaća dok se nalazio na podu, a na video snimku se vidi kako sam držao pištolj. Vještaci nijesu kazali u kojem je položaju bio Kosać kada je zadobio povredu desne ruke", smatra Baošić. Njegov branilac advokat Dragan Mitrić u završnoj riječi je od suda tražio blažu kaznu, istučići da bi sud trebao da uzme u obzir da je optuženi postupao u prekoračenju nužne odbrane.

"Smatramo da je Baošić preduzeo neophodne radnje kada se ima u vidu da se radilo o dva napadača fizičke spremnosti", kazao je Mitrić.

Advokat Srđan Lješković, branilac Dragana Bigovića, optuženog da je pomagao Baošiću prilikom bjekstva nakon ubistva, zatražio je oslobađajuću presudu, jer po ocjeni odbrane, Bigović nije napao Kosaća.

Viši državni tužilac Lepa Medenica, ostala je kod ranijih završnih riječi, i predložila sudu da optužene oglasi krivim i kazni po zakonu.

Zastupnici porodice Kosać, advokati Ljubiša Novaković i Velibor Marković pridružili su se završnim riječima tužiteljke, navodeći da nema mjesta primijeni instituta nužne odbrane ili prekoračenja nužne odbrane.

Baošić je prethodno prvostepenom presudom osuđen na deset godina zbog ubistva Kosaća u prekoračenju nužne odbrane. Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo presudu i vratio na ponovno suđenje. Prema navodima prvostepene presude, sud je odbacio stav tužilaštva da je ubistvo počinjeno sa umišljajem. Viši sud je ocijenio je da je okrivljeni Baošić 14. septembra 2014. oko 1.30 časova u Igalu u diskoteci "Kaza", prekoračenjem nužne odbrane, ispalio više hitaca prema Kosaću.

U optužnici se navodi da je Baošić iz pištolja u Kosaća ispalio više projektila. Hici su žrtvu pogodili u stomak i grudi i nanijete su mu teške tjelesne povrede od kojih je nastupila smrt.

Bonus video: