PODGORIČKO TUŽILAŠTVO PRIJE GODINU FORMIRALO PREDMET

Vidovnjaci i gatare jači od zakona?

Duže od godinu Tužilaštvo nije utvrdilo ima li osnova za optužnicu protiv lažnih proroka i nadriljekara
11326 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Duže od godinu Tužilaštvo nije utvrdilo ima li osnova da u podižu optužnicu protiv “vidovnjaka”, hodža i slivačica olova o kojima su “Vijesti” pisale krajem 2017. i početkom 2018. godine.

Taj predmet i dalje je u fazi izviđaja, odgovorila je “Vijestima” portparolka Osnovnog tužilaštva Podgorice, tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

Podgoričko tužilaštvo prije godinu fomiralo je predmet povodom novinskih članaka, a u cilju utvrđivanja “da li u radnjama nekih lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Izvori “Vijesti” iz policije ranije su rekli da niko od njih nikada neće biti procesuiran, jer “valjaju” svima.

Navodno, među njima su najbolji policijski doušnici.

Gatara, vračara... koji “liječe” ljude uzimajući im novac, ima u svim crnogorskim gradovima.

Desetak ih je u Podgorici, toliko i u Baru, nešto manje u Nikšiću, Ulcinju - Miško, Senad, Damir, Crna, Zorica, Safira, Žaro, Fildana, Dijana, Resko, Edin, Elez, Mirsada, Željka, Novo, Ferid...

Serijal tekstova o njima “Vijesti” su objavile tokom istraživanja u kome im se, mimo ljekara, građani obraćaju za pomoć, kako prolaze i koliko ih to košta.

Kod nekih se ne može doći bez zakazivanja, neki “ordiniraju” u kafićima, ali većina pacijente prima u svojim kućama.

Neki imaju i obezbjeđenje.

Najviše ih je na Koniku.Tu je i Safira koju su reporteri prvu posjetili, nedaleko od nje je Damir, a par stotina metara prije, na prostoru bivše vojne kasarne, Fildanino je sjedište... Na Vrelima ribničkim je Zorica, u Maslinama Miško, na Malom brdu Žaro...

U Tuzima Ferid Orahovac, na Karabuškom polju Salih Dacić...

“Liječe” psihičke poremećaje, noćne more, strecanje u snu, sterilitet, psorijazu, nesanicu, invaliditet...

Tvrde da vraćaju odbjegle supružnike, istjeruju đavole...

Metode su razne - “slivaju” olovo, gataju u Kuran, gledaju u ćikaru, pileći batak, čitaju rukje...

“Pacijentima” prodaju amajlije, zapise, vodu u kojoj je pregašeno olovo, čajeve, ulja... Od nekih smo dobili olovo i vodu u kojoj je “pregašeno”, za koju je analizom u Institutu za javno zdravlje utvrđeno da je štetna.

U vodi dobijenoj od Fildane izmjerene vrijednosti olova višestruko prelaze vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o bližim zahtjevima koji u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće. Istu vodu onima koji ih posjete daje i Zorica.

Doktor Borko Bajić tada je za “Vijesti” objasnio koliko olovo može biti štetno za zdravlje odraslih.

“Izlaganje odraslih olovu može dovesti do kardiovaskularnih poremećaja, povišenog krvnog pritiska, smanjene funkcije bubrega, reproduktivnih problema”...

Zakon o javnom redu i miru propisuje da će se od 300 do 1.500 eura kazniti onaj ko se uz novčanu naknadu bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, na način kojim se ugrožava spokojstvo građana.

Krivičnim zakonikom predviđeno je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, kazniti onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga.

I političari su redovne mušterije

Pomoć osoba koje tvrde da znaju nešto više navodno traže i crnogorski funkcioneri, političari, policajci...

Navodno i to ih i čuva od hapšenja.

“Treba da posmatrate ko sve dolazi kod njih, koliko je tu političara, sutkinja, tužilaca, policajaca, žena najvećih državnih zvaničnika...Treba da vidite parking ispred Žarove kuće i konobe koju je napravio za one koji satima čekaju red da ih vodi na groblje, veže lancima ili im da zmiju u flaši... Koliko je samo tu CG i MN tablica”, tvrdi poznanica “vidovnjaka” sa Malog brda.

Kaže da je i sama išla na Vrela da joj slivaju olovo i da je i tamo slična situacija.

“Najčešći gosti su joj jedan opozicioni lider i žena jednog od najvećih državnih zvaničnika. Mislite li stvarno da će ti ljudi pustiti da ih hapse? Ne. To je začarani krug”, kazala je ona.

Preporučujemo za Vas