Savjet za građansku kontrolu rada policije: Policija snaži otvorenost prema građanima

447 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Policija
Ilustracija, Foto: Policija

Savjet za građansku kontrolu rada policije razmotrio je, po sopstvenoj inicijativi, pitanja transparetnosti, otvorenosti i legitimnosti Uprave policije.

Direktor Uprave policije, Veselin Veljović, naložio je svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti (CB/OB) u okviru Uprave policije Crne Gore da jednom sedmično, u cilju jačanja partnerskih odnosa zajednice i policije, organizuju redovan prijem građana.

Iz Uprave policije je pojašnjeno da je odluka donijeta kako bi se ostvarila neposrednija komunikacija sa rukovodiocima u CB/OB na teritoriji grada u kojem borave u cilju pomoći u efikasnijem rješavanju problema i pitanja od važnosti za građane u situacijama u kojima je to na bilo koji način u moći i nadležnosti Uprave policije.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije ocjenjuje da konkretna odluka značajno doprinosi otvorenosti policijske organizacije i predstavlja pozitivan podsticaj u uspostavljanju nove, transparentnije, policijske kulture. To je odgovoran odnos prema javnosti kojoj Policija služi i prilika da se građani značajnije uključe, iznosu svoje mišljenje i doprinesu brzoj i profesionalnoj primjeni policijskih ovlašćenja", saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Saopšteno je da, iako na prvi pogled zvuči kao mala stvar, Savjet prepoznaje da su promjene poput ove ključne za unaprjeđenje odgovornosti i za snažniji nadzor javnosti nad radom policije.

"Policija se na dati način odgovorno postavlja prema povjerenju javnosti. Nastavljaju se ozbiljniji koraci transparetnijeg djelovanja i prevladavanja ranije nezdrave klime. Savjet je odluku direktora Uprave policije razmotrio i u kontekstu slučaja građanina I.T. iz Berana prepoznajući akcentiranje odgovornosti i poruku policijskim starješinama na lokalnom nivou da se pažljivo i ažurno odnose prema primjedbama i zapažanjima građana."

Iz Savjeta su kazali da podržavaju komunikaciju i dijalog sa Policijom na lokalnom nivou i zato poziva javnost da maksimalno koristi poziv Policije.

"Građani, što uključuje i novinare, sindikalne, građanske i političke aktiviste, su dobrodošli da sa policijom razgovaraju o svim pitanjima i problemima koje se tiču njihove lične i imovinske sigurnosti ili su od interesa za bezbjednost lokalne zajednice i efikasno i legitimno djelovanje policije", zaključili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Bonus video: