LGBT Forum Progres: Efikasna reakcija policije u slučaju prijetnji našem aktivisti

Kako je saopšteno, za sada nepoznata osoba je aktivisti Progresa uputila nekoliko pogrdnih komentara i prijetnji, zasnovanih na seksualnoj orijentaciji tog aktiviste
961 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

LGBT Forum Progres uputio je zahvalnost Centru bezbjednosti Podgorica i Upravi policije zbog efikasne reakcije policije u slučaju homofobnih prijetnji njihovom aktivisti jednoj trgovini na Zabjelu.

Kako je saopšteno, za sada nepoznata osoba je aktivisti Progresa uputila nekoliko pogrdnih komentara i prijetnji, zasnovanih na seksualnoj orijentaciji tog aktiviste.

"Između ostalog, ovo lice je prijetilo da će našeg aktivistu da 'sačeka i polomi kada izađe vani', uz jasne naznake da je u potpunosti spreman da ostvari svoje prijetnje. Pored toga, prijetećim tonom je rekao da zna 'kako treba sa vama, sa takvima kao što si ti', uz niz pogrdnih i homofobnih izraza", saopšteno je iz Progresa.

Aktivista Progresa je, kako su kazali, o ovom događaju i prijetnjama po svoju bezbjednost odmah obavijestio dežurnu službu policije, koja je u roku od nekoliko minuta uputila patrolu policije na lice mjesta.

Službenici CB Podgorica su, kako se navodi, u razgovoru sa aktivistom Progresa i radnicima u trgovini sačinili detaljan zapisnik događaja, a dežurni inspektori su izvršili uvid u nadzorne kamere u objektu sa ciljem identifikacije ovog lica. Po obavljenom razgovoru na licu mjesta, dodaje se, sačinjen je i zapisnik u prostorijama CB Podgorica i zavedena formalna prijava.

"Ovom prilikom želimo da se zahvalimo službenicima CB Podgorica i Upravi policije na izuzetno brzom i efikasnom reagovanju, te potpunoj posvećenosti i punom uvažavanju specifičnosti situacije i prirode prijetnji. LGBT Forum Progres je u kontinuiranoj komunikaciji sa Upravom policije povodom ovog slučaja, koja predano radi na identifikaciji ovog lica i njegovom daljem procesuiranju pred nadležnim organima", kazali su iz Progresa.

Policija je, ističu, trenutno najbolji primjer kako jedna institucija može da "unaprijedi svoj rad i kvalitet usluga, samo kada za to postoji volja i spremnost na saradnju sa civilnim društvom."

"Ovaj slučaj pokazuje da su godine rada i truda koje su uložene u izgradnju kapaciteta službenika policije, kako od strane organizacija civilnog društva tako i od strane same Uprave policije, itekako bile opravdane i da danas LGBTIQ zajednica u Podgorici i drugim opštinama u koje je uložen jednak napor može da računa na punu podršku, razumijevanje i uvažavanje od strane službenika policije. Policija je trenutno najbolji primjer kako jedna institucija može da unaprijedi svoj rad i kvalitet usluga, samo kada za to postoji volja i spremnost na saradnju sa civilnim društvom", kazali su iz Progresa.

Pozvali su i ohrabrili sve LGBTIQ osobe u Podgorici koje trpe bilo koji oblik nasilja i diskriminacije da se obrate CB Podgorica, jer, kako su rekli, mogu da očekuju puno poštovanje i adekvatnu zaštitu.

"LGBT Forum Progres je u svakom momentu spreman da pruži pomoć i podršku svim LGBTIQ osobama kojima je ona neophodna", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: