Rus sahranjen u Budvi, jer niko nije želio da preuzme tijelo

Rus je u noći između 22. i 23. marta skočio sa litice u ambis nedaleko od tvrđave Lazaret u Petrovcu, naočigled pripadnika budvanske policije i Službe zaštite i spasavanja koji su bezuspješno pokušavali da ga razuvjere da to ne čini
17955 pregleda 14 komentar(a)
Rus sebi oduzeo život u Petrovcu (ilustracija), Foto: Shutterstock
Rus sebi oduzeo život u Petrovcu (ilustracija), Foto: Shutterstock

Četrdesetogodišnji Rus, koji je prije desetak dana počinio samoubistvo u Petrovcu, sahranjen je u Budvi nakon što ni porodica, a ni Ambasada Rusije u Podgorici nijesu htjeli da preuzmu tijelo pokojnika.

Zaposleni u budvanskom preduzeću “Pogrebne usluge”, tijelo ruskog državljanina prije dva dana pokopali su na novom groblju kod crkve Sveta Petka na zaobilaznici u Budvi.

Rus je u noći između 22. i 23. marta skočio sa litice u ambis nedaleko od tvrđave Lazaret u Petrovcu, naočigled pripadnika budvanske policije i Službe zaštite i spasavanja.

Oni su bezuspješno pokušavali da ga razuvjere da to ne čini.

Pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i Sektora granične policije uspjeli su u zoru da dođu do tijela nastradalog, jer je riječ o gotovo nepristupačnoj lokaciji.

Nakon što je obavljena obdukcija i završena kompletna istraga, uslijedila je zavrzlama - beživotno tijelo Rusa sedam dana bilo je u komori u preduzeću “Pogrebne usluge”, dok su službenici te firme čekali da ga neko preuzme.

Kako je “Vijestima” rečeno u tom preduzeću, Rus je tri dana prije nesreće doputovao u Podgoricu, a zatim se turistički uputio u Budvu.

“Nakon nesreće, odmah smo kontaktirali rusku ambasadu, kako bi oni stupili u kontakt sa njegovom porodicom. Međutim, nama je ubrzo rečeno da njegova nevjenčana supruga ne želi da preuzme tijelo, dok je sestra pokojnika takođe saopštila da nije htjela da snosi troškove”, rečeno je u ovom preduzeću.

Oni su se, kako tvrde, potom obratili ruskoj ambasadi da preuzmu tijelo i transportuju u Rusiju, kako bi tamo bio sahranjen.

“Međutim, od njih smo dobili odgovor da mi postupimo po zakonu. Smatrali smo da će oni preuzeti odgovornost, jer je riječ o državljaninu njihove zemlje i da u ovakvim slučajevima, koji se vjerovatno dešavaju i u drugim zemljama, imaju ustaljene procedure. Dobili smo negativan odgovor i kada je riječ o preuzimanju tijela, a i kada je riječ o isplati ne malih troškova. Tada smo se obratili Centru za socijalni rad, smatrajući da nam oni u ovakvim slučajevima mogu pomoći, ali ni oni u svome budžetu nemaju sredstva“, kazali su u iz tog preduzeća.

Nakon svega, Opština Budva odobrila je da se Rus sahrani na gradskom groblju. Cijena grobnog mjesta na Novom groblju u Budvi je 4.800 eura. U to, međutim, nijesu uračunati ostali troškovi, koji u konkretnom slučaju premašuju cifru od 500 eura.

Bonus video: