Sud nadležan da odlučuje o smjeni Ćalović-Marković, presuda za mjesec

Advokat Veselin Radulović juče je sudu dostavio i najnoviju odluku Upravnog suda - kojom je utvrđeno da Ćalović Marković nije prekršila Zakon o sprečavanju korupcije
1197 pregleda 0 komentar(a)
Upravni utvrdio da je odluka ASK-a nezakonita: Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović
Upravni utvrdio da je odluka ASK-a nezakonita: Ćalović Marković, Foto: Boris Pejović

Osnovni sud u Podgorici nadležan je da odlučuje o tužbi koju je direktorica MANS-a Vanja ĆalovićMarković podnijela zbog nezakonite smjene iz Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije.

To je juče odlučila sutkinja tog suda Biljana Zeković, u sporu kojim Ćalović traži poništenje odluke Skupštine Crne Gore o njenoj smjeni iz ASK-a.

Suđenje je juče završeno i presuda će biti donesena za mjesec dana.

Sutkinja je ranije preotvorila raspravu u postupku, iako je već jednom u decembru prošle godine okončala spor, jer je “zaboravila” da odluči o zahtjevu države da se sud proglasi nenadležnim.

Advokat Veselin Radulović juče je sudu dostavio i najnoviju odluku Upravnog suda - kojom je utvrđeno da Ćalović Marković nije prekršila Zakon o sprečavanju korupcije.

ASK na čelu sa Sretenom Radonjićem, utvrdio je ranije da je direktorica MANS-a kao članica Savjeta prekršila Zakon, a Skupština je zatim smijenila.

Upravni sud je ranije već jednom poništio odluku ASK-a, ali je ta institucija ponovo donijela istu odluku. Nakon toga Upravni sud donio konačnu odluku da Ćalovićeva nije prekršila Zakon.

U tužbi se ističe da je odluka o razrješenju donijeta u vrijeme kada se pred Upravnim sudom vodio spor radi poništenja odluke pomoćnika direktora ASK-a, koji je postupajući po nalozima direktora Agencije, proizvoljno, nezakonito i bez obrazloženja, sa nizom neistinitih navoda, utvrdio da je Ćalović Marković prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije.

“Nesporno je, dakle, da odluka pomoćnika direktora Agencije nije bila pravnosnažna, te da nijesu bili ispunjeni uslovi za pokretanje postupka razrješenja u Skupštini Crne Gore”, piše u tužbi.

Dodaje se da povredu zakona prethodno nije utvrdio Savjet ASK-a, već pomoćnik direktora Agencije, a Savjet nije obavijestio nadležni odbor, već je, kako navode, to uradio direktor Agencije.

U odgovoru na tužbu se navodi da je sud nenadležan da sudi jer je spornu odluku donijela Skupština, pa bi to predstavljalo miješanje jedne grane vlasti u drugu. Traže da se sud oglasi nenadležnim ili odbije tužbu kao neosnovanu.

Ustavni sud je ranije utvrdio da su pravila o radu ASK-a u dijelu sprečavanja sukoba interesa javnih funkcioera suprotna Ustavu Cme Gore, te da pomoćnik direktora uopšte nema ovlašćenja da donosi takve odluke.

Bonus video: