Vještaci da izračunaju koliko je Miloš Marović zaradio od odbojke

Predsjednik vijeća, sudija Boris Savić, na početku je kazao da osuđeni Marović nije došao na ročište i da mu se nije mogao uručiti poziv na adresu poznatu sudu
8904 pregleda 45 komentar(a)
Miloš Marović (arhiva), Foto: Savo Prelević
Miloš Marović (arhiva), Foto: Savo Prelević

Nalaz vještaka finansijske struke o imovini i prihodima Miloša Marovića je prilično nedorečen i oslanja se na pretpostavke.

To je juče u podgoričkom Višem sudu saopštio Marovićev punomoćnik, advokat Dimitrije Dapčević na ročištu povodom zahtjeva Specijalnog državnog tužilaštva - da se tom Budvaninu trajno oduzme imovina, navodno nelegalno stečena.

Predsjednik vijeća, sudija Boris Savić, na početku je kazao da osuđeni Marović nije došao na ročište i da mu se nije mogao uručiti poziv na adresu poznatu sudu.

Konstatovao je da ni njegova supruga Tamara Popović Marović nije došla na ročište. Advokati Dapčević i Vladimir Marinkov dostavili su sudu primjedbe na osnovni nalaz vještaka.

“Zbog štrajka Pošte u Srbiji, nisam ranije mogao da se izjasnim na nalaz i sudu pošaljem primjedbe”, kazao je advokat Marinkov.

Vještaci ekonomsko-finansijske struke sudu dostavili nalaz, prema kojem su rashodi Miloša Marovića veći za oko 300.000 eura od prihoda. Punomoćnici su u podnesku naveli brojne primjedbe na koje će se izjasniti na narednom ročištu 23. maja”.

Sudija je kazao da je najcjelishodnije da se vještaci upoznaju sa primjedbama, kako bi se na jednom ročištu izjasnili i odgovarali na pitanja branioca.

Vještaci Predrag Rakočević i Hamid Šabović saglasili su se da će im biti potrebno do 30 dana da se upoznaju sa novim primjedbama i da se o tome pisano izjasne.

Dapčević je novinaru “Vijesti” kazao da je, prema njegovom mišljenju, nalaz vještaka prilično nedorečen i da se oslanja na pretpostavke.

“Prema mom mišljenju, nalaz vještaka Rakočevića i Šabovića, koji su dali jedinstven nalaz, dosta je nedorečen i štur i oslanja se više na neke pretpostavke, nego na činjenično stanje. Prigovori moji i kolege Marinkova su upravo bili upućeni na tu nedorečenost i paušalnost tih nalaza. S obzirom na to da su obimni prigovori, smatram da će vještaci u pismenoj formi da odgovore i pretpostavljam da će na sljedećem ročištu biti saslušanje na osnovni i dopunski nalaz. Oni su uzimali u obzir prihode i rashode Miloša Marovića od 2006. do 2014. godine. Predsjednik vijeća je najavio da će sud da proširi naredbu za vještačenje i da vještaci uzmu u obzir i period prije 2006. godine, jer su neki prihodi i od 2002. godine. Prihodi Miloša Marovića od Odbojkaškog kluba ‘Budvanska Rivijera’ su od tada i prelivaju se i u 2006. i dalje. Vještaci su konkretno našli da su rashodi veći od prihoda za 250 do 300.000 eura. Mada smatram da nisu tretirali neke prihode koji su očigledni i dokumentovani. Oni u osnovnom nalazu nijesu obratili dovoljnu pažnju na kompletnu dokumentaciju. To se odnosi, generalno, na prihode Miloša Marovića. Nisu priznali pozjamicu od Petra Miloša na 230.000 eura, a postoji ugovor da je primljen novac. Takođe, kupoprodaju nepokretnosti nijesu uzeli u obzir, a od toga je prihodovao milion eura. U dopuni nalaza vještaci treba da dopune i ovo što su izostavili”, izjavio je advokat Dapčević.

Vijeće Višeg suda ranije je prihvatilo zahtjev umješača Petra Miloša kao fizičkog lica i Opštine Budva, kao pravnog lica, i odobrilo da oni učestvuju u daljem postupku trajnog oduzimanja imovine Miloša Marovića, njegove supruge Tamare i šure Ivana Popovića. Petar Miloš u tom postupku ranije je svjedočio u vezi s apozajmicama u iznosu od 200.000 eura Milošu Maroviću 2014. godine, i on ima upisanu hipoteku na nepokretnost koja se oduzima u tom postupku od Marovića.

Opština Budva je hipotekarni povjerilac nepokretnosti imovine u Prijevoru, koja je predmet oduzimanja. Opština želi da zadrži status savjesnog hipotekarnog povjerioca. Specijalno državno tužilaštvo spori da je imovina Marovića i Popovića stečena na legalan način. Zahtjevom traže da se od Miloša oduzme stan u Budvi od 193 kvadrata i zemljište u Prijevoru iznad Jaza, zatim stambeno-poslovnu imovinu njegove supruge Tamare, kao i stan u Budvi u vlasništvu Miloševog šure Ivana, poslovni prostor od 40 metara kvadratnih, stan od 121 metar kvadratni i garaža od 18 kvadrata.

Bonus video: