Svjedoci ne znaju ništa o osnovnom ugovoru i aneksu ugovoru zaključenom između ZIB-a i Pošte

Nastavljeno suđenje Žarko Pavićeviću, Danijeli Krković i Rafailu Vretenčiću
2074 pregleda 0 komentar(a)
Pavićević ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Savo Prelević
Pavićević ispred Višeg suda (arhiva), Foto: Savo Prelević

U nastavku suđenja Žarku Pavićeviću, bivšem predsjedniku barske opštine i predsjednik borda direktora preduzeća ZIB, izvršnoj direktorici ovog preduzeća Danijeli Krković i procjenitelju Rafailu Vreteničiću, danas su u Višem sudu u Podgorici saslušana tri svjedoka. Oni su optuženi da su zloupotrebom položaja 2011. godine u poslovima izgradnje stambeno-poslovnog prostora ošetetili Poštu Crne Gore za 2.247.882, 40 eura. Prema navodima optužnice, Pavićević je počinio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Krković i Vretenićić za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u provredi putem pomaganja.

Prema navodima optužnice, iako ugovorena poslovno stambena zgrada u planiranom roku nije završena, okrivljeni Pavićević je Krkovićkoj dao usmeni nalog da zaključi Aneks ugovora. Krković je sa preduzećem "USEFA" zaključila Ugovor od 25. 02. 2011. koji se odnosi na zajedničku izgradnju istog stambeno - poslovnog objekta. Dodaje se da je prikrivala činjenicu, te da odgovorna lica u "Pošti" CG nijesu imala saznanja za ugovorni odnos između "ZIB-a" Bar i "USEFA".

Svjedokinja Zorica Đukanović, pravna zastupnica "USEFA", rekla je da nema saznanja u vezi zaključivanja ugovora, budući da je kao zastupnica "USEFA" tek od decembra 2013. godine. “Ništa mi nije poznato u vezi ugovora izmeđz ZIB-a i Pošte”. Nisam učestvovala u zaključivanju ugovora između ZIB-a i "USEFE", rekla je ona. Dodala je da nakon što je stečajni upravnik donio odluku o stečaju, učestvovala je u raspravi o prioritetima povjerilaca, budući da je ona zastupala "USEFU" kao najvećeg povjerioca.

“Ja sam "USEFU" počela da zastupam nakon što je ZIB otišao u stečaj, od decembra 2013. godine. Koliko se sjećam, bila sam na sastanku održanom u septembru 2013., a prije uvođenja stečaja u ZIB-u, između "USEFE", ZIB-a i Pošte, na kojoj se razmatrala saradnja. Pošta nije bila zainteresovana za saradnju. Ne sjećam se detalja sa tog sastanka. Razgovori su se intezivirali u 2014. godini, a nakon uvođenja stečaja. "USEFA" je vrlo konkretno predložila kako da se završe radovi na poslovno stambenoj zgradi G 13 u Baru. Moj lični utisak je da Pošta ama baš nikako nije bila zainteresovana da se riješi problem”, kazala je Đukanović.

Jovo B. Lekić iz Bara, građevinski tehničar po zanimanju, rekao je da je bio član Odbora direktora ZIB-a, u periodu od 2003. do 2011. godine.

“Bio sam član Odbora direktora u tom periodu. U izjavi kod tužioca u fazi istrage naveo sam da imam saznanja da je osnovni ugovor između ZIB-a i Pošte zaključen 2008. godine, a aneks ugovora 2010. ili 2011. godine. Za firmu radna jedinica “gradnja” u kojoj sam radio, taj posao je bio značajan i bitan. Očekivalo se da se dobije građevinska dozvola. Oko samog ugovora, ne sjećam se da smo o njemu raspravljali na sjednicama Odbora direktora. Sadržaj ugovora i aneksa ugovora nisam pročitao, ali sam rukovodio radnom jedinicom “gradnja”. U 2011. se krenulo sa realizacijom posla određenom dinamikom, uz odrđena kašnjenja”, kazao je svjedok.

Predrag Pavićević kao privilegovani svjedok iskoristio zakonsko pravo i nije svjedočio, budući da mu je Žarko otac.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

Bonus video: