Odgođeno suđenje Kneževiću i Đurđiću, braniocu u sudu uručena optužnica

Sudija Boris Savić uvažio je predlog advokata Đukanovića i zakazao naredno ročište za 30. april
1689 pregleda 1 komentar(a)
Branioci Duška Kneževića, advokati Zdravko Đukanović (lijevo) i Nemanja Jolović, Foto: Komnen Radević
Branioci Duška Kneževića, advokati Zdravko Đukanović (lijevo) i Nemanja Jolović, Foto: Komnen Radević

Ročište za potvrđivanje optužnice Dušku D. Kneževiću(60) i Đorđu M. Đurđiću (38), odloženo je juče na predlog beogradskog advokata Zdravka Đukanovića.

Kneževićev branilac u podgoričkom Višem sudu kazao je da mu optužnica nije uručena i da treba vremena da se upozna sa spisima predmeta.

Sudija Boris Savić uvažio je predlog advokata Đukanovića i zakazao naredno ročište za 30. april.

Optužnica je tom advokatu uručena juče na ročištu.

Kneževiću se optužnicom Specijalnog tužilaštva stavlja na teret da je počinio krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđiću krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Biznismen Knežević, piše u optužnici, odbio je da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom “Kaspia Property”.

U aktu tužilaštva navodi se da je Knežević 20. maja 2015. godine, sa umišljajem nagovorio glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” Đurđića, da potpiše i službenim pečatom ovjeri garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na 12,5 miliona eura.

Stoji da su garantovali da će Atlas banka toj kompaniji platiti najviše do 12,5 miliona eura, na ime kupovine hotela “Princes”.

Ovlašćeni predstavnik Atlas banke i privremeni stečajni upravnik svjedok Tanja Terić, između ostalog, saopštila je tužiocima da je Centralna banka za garanciju saznala iz medija, kada je korisnik garancije pokrenuo tužbu pred Privrednim sudom protiv Atlas banke.

Kako je izjavila u tužilačkoj istrazi, to je bio povod da se nadležni iz Centralne banke, u neposrednom kontaktu sa okrivljenim Đurđićem i ostalim odgovornim u Atlas banci, informišu o toj garanciji.

Nakon toga odlučeno je da se čeka ishod sudskog postupka.

Svjedokinja je tužilaštvu kazala da sve kontrole u Atlas banci, mjesečni izvještaji, kvartalni izvještaji, izvještaj za 2015. godinu, nisu pokazali postojanje ove garancije, tako da nije evidentirana kroz poslovne evidencije i nije izdata kroz Procedure Atlas banke, a što je slučaj i sa garancijama koje su izdate tokom 2014. godine.

Kao ovlašćeni predstavnik Atlas banke, rekla je da je naplatom te garancije, uz dosuđene sudske troškove i kamatu od oko 2,7 miliona eura, banka pretrpjela od 15,2 miliona eura.

Terić se pridružila krivičnom gonjenju protiv okrivljenih.

Apelacioni sud donio je presudu da je Atlas banka dužna da kao davalac garancije za novac koji je Knežević uzeo, isplati kompletan iznos plus zatezne kamate.

Sud je utvrdio da je Duško Knežević po kupoprodajnom ugovoru od 14. januara 2014. godine primio iznos od 12,5 miliona eura, od čega osam miliona eura shodno potpisanoj potvrdi o primljenom novcu i carinskoj deklaraciji od 14. januara 2014, kao i prenosom sa računa dva miliona eura 5. marta 2014. sa svrhom uplate akcija hotela Princes i iznos od dva i po miliona 11. marta sa svrhom uplate druge rate za kupovinu akcija hotela, navedeno je u presudi. Pravosnažna presuda u korist Kaspie Property donesena je krajem prošle godine.

Bonus video: