Suđenje Miomiru Mugoši: "Od 2008. godine cijena nekretnina drastično pala"

Što se tiče dijela parcele na Starom aerodromu u Podgorici, koja je bila vlasništvo glavnog grada, svjedok je kazao da su manje površine, one su veće vrijednosti
3480 pregleda 2 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Marko M. Radunović, diplomirani inžinjer građevinarstva, svjedočeći danas u nastavku suđenja bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, rekao je na početku da je stalni sudski vještak iz oblasti građevinarstva i ovlašćeni procjenjivač.

“Od 2007. do 2011. godine u Crnoj Gori nije bilo međunarodnih metodologija za procjenu vrijednosti zemljišta po metru kvadratnom. U tom periodu je najbolja i najpouzdanija bila uporedna metoda. Od 2008. dolazi do velikog pada vrijednosti vrijednosti za velike komplekse zemljišta. Ja i komisija koji smo radili procjenu, smatrali smo da je uporedna metoda jedina realna, a to je upoređivanje sličnih nepokretnosti”, kazao je Radunović, odgovarajući na pitanja advokata odbrane Mitra Mugoše.

Što se tiče dijela parcele na Starom aerodromu u Podgorici, koja je bila vlasništvo glavnog grada, svjedok je kazao da su manje površine, one su veće vrijednosti.

“Na cijenu utiču razni faktori i parametri kao što je lokacija, koeficijent izgrađenosti. Naša procjena komisije, čiji sam bio član, cijena po metru kvadratnom na Starom aerodromu – zaobilaznica, bila je od 77 do 165 eura. Nešto vrijedi onoliko koliko se može prodati i to je stav ekonomista”, rekao je Radunović, na pitanje advokata Mugoše. Dodao je da površine parcela od sedam i osam hiljada spadaju u veće površine.

“Da li se na osnovu planske dokumentacije može dati realna procjena tržišne vrijednosti zemljišta”, pitao je advokat Mitar Mugoša. Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević se protivila ovom pitanju, jer, po njenoj ocjeni, to je pitanje za vještaka, dok se Radunović saslušava kao svjedok.

“Koristi se ona procjena koja će dati realan odnos ponude i potražnje. Utiče i lokacija na cijenu vrijednosti zemljišta”, naveo je Radunović

Prema navodima optužnice, Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju,,Carine“. Mugoša (DPS) se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Carine. Bivši gradonačelnik, koji je jedini optuženi u ovom slučaju, se sumnjiči da je oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura.

U optužnici se navodi da je Mugoša “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012, kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici. Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Suđenje se nastavlja 30. maja u Višem sudu u Podgorici.

Bonus video: