Obijeno preko 30 koliba na Rikavačkom jezeru: Hoćemo li mi da jurimo lopove?

Vlasnici objekata na katunima apeluju na policiju da što prije pronađe vandale koji im provaljuju u glade
14754 pregleda 18 komentar(a)
Nedavno obijene gotovo sve kolibe na katunu, Foto: Privatna arhiva
Nedavno obijene gotovo sve kolibe na katunu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.04.2019. 07:38h

Kolibe i kuće, kojih ima preko 30 oko Rikavačkog jezera, obijene su ponovo prije nekoliko dana.

Vikendice oko Rikavačkog jezera, tvrde vlasnici, često su na meti vandalskih napada, zbog čega apeluju na nadležne da se više angažuju u vezi sa nalaženjem počinilaca.

Ovog puta, ističu mještani u apelu dostavljenom “Vijestima”, provaljeno je u gotovo sve glade, kako u tom kraju zovu kolibe na katunima.

Sve je ponovo prijavljeno Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

„Obijanje, krađa i uništavanje ovih objekata stalno se ponavlja, pa nas je navelo da energičnije zatražimo od države da nas zaštite od ovih kriminalaca, koji uništavaju i otuđuju teško stečenu imovinu. Treba napomenuti da je za mnoge izlazak sa stokom osnovni izvor prihoda, čime ovaj problem dobija na težini“, ističe se u apelu vlasnika vikendica i koliba.

Naglasili su i da su pustošenja svog katuna prijavljivali policiji, ali su “rezultati istrage uvijek izostajali”.

Ovog puta su, poručuju, odlučni da istraju u zahtjevima da državni organi izvrše svoju obavezu, a to je da štite bezbjednost i imovinu svojih građana.

„Veoma važno je napomenuti da se ovaj katun nalazi na samoj granici sa Albanijom, i da zbog ‘meke’ granice, postoji realna mogućnost da i tu leži dio odgovora na pitanje ko i zašto to radi“, tvrde mještani.

Zapitali su šta treba još da se desi da država energičnije i ozbiljnije pokrene svoje mehanizme u otkrivanju počinilaca ovih djela.

„Da li sami građani treba da preuzmu tu ulogu? Kako nikome nije jasno da se radi o veoma ozbiljnom i opasnom procesu, imajući u vidu višenacionalni sastav vlasnika ovih kuća, i blizinu državne granice. Ako se svemu rečenom doda i to da na katunu, koji je za pojmove katuna dosta veliki, nema električne energije, da do njega vodi vjerovatno najgori šumski put u Crnoj Gori, onda nije ni čudo ogorčenje mještana katuna Rikavac i osjećaj nebrige države za njihove probleme“.

Poručili su da će ovog puta istrajati u nastojanju da natjeraju državu da konačno počne da rješava njihove probleme.

Bonus video: