Đurđić potpisivao na zahtjev Kneževića

4911 pregleda 2 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Risto Božović
Duško Knežević, Foto: Risto Božović

Ročište za potvrđivanje optužnice Dušku D. Kneževiću (60) i Đorđu M. Đurđiću (38) zakazano je za danas u Višem sudu u Podgorici, kojom će predsjedavati sudija Boris Savić.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva, Kneževiću se stavlja na teret da je počinio krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja, a Đurđiću zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Navodi se da je biznismen odbio da Atlas banci, u kojoj je većinski vlasnik, vrati 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija za njegove poslove sa kompanijom “Kaspia Property”.

Svjedoci u tužilačkoj istrazi rekli su da nijesu znali da je Đurđić potpisao garanciju.

Specijalni tužilac u obrazloženju optužnice navodi da je okrivljeni Đurđić priznao da je potpisao garanicije i da je rekao da je to učinio na zahtjev optuženog Kneževića.

U optužnici se objašnjava da je Knežević, za kojim je raspisana međunardona potjernica, 20. maja 2015. godine sa umišljajem nagovorio glavnog izvršnog direktora Atlas banke Đurđića da potpiše garanciju i ovjeri službenim pečatom garanciju za firmu “Kaspia”. Tako je garantovao da će Atlas banka toj kompaniji platiti najviše do 12,5 miliona eura, na ime kupovine hotela “Princes”.

Đurđić je u svojstvu osumnjičenog kazao da je na zahtjev Kneževića izdao garanciju, ali tvrdi da se radi o “nacrtu garancije, a ne o garanciji koja proizvodi pravno dejstvo”.

Rekao je da je tokom 2014. godine, na zahtjev Kneževića, izdao više garancija, potrebnih za vođenje pregovora sa investitorima iz UAE oko investicija u Crnoj Gori...

Bonus video: