Šta su tekovine ovog 9. maja?

Lideri Demokratskog fronta osuđeni na po pet godina zatvora - poručili da će se svim sredstvima braniti od “krvnika” Đukanovića. Svi optuženi proglašeni krivim, najveće kazne za Šišmakova i Popova
5496 pregleda 17 komentar(a)
Čitanje obrazloženja presude u slučaju “državni udar”, Foto: Screenshot
Čitanje obrazloženja presude u slučaju “državni udar”, Foto: Screenshot
Ažurirano: 10.05.2019. 07:52h

Sud je donio istinitu presudu. Neargumentovan i neutemeljen je stav odbrane da se radi o montiranom državnom udaru. Ova odluka je donijeta samostalno i nezavisno, bez bilo kakvih uticaja.

To je saopštila predsjednica specijalnog vijeća, sutkinja Suzana Mugoša, nakon što je izrekla prvostepenu presudu za pokušaj terorizma 2016. godine, kojom su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Nakon višečasovnog izricanja presude i čitanja obrazloženja, novinarima su se obratili i opozicioni poslanici saopštavajući da su osuđeni bez ijednog dokaza.

Poručili su da će znati kako da se obračunaju sa “krvnicima” ako pokušaju da ih uhapse.

Na najveću kaznu zatvora u podgoričkom Višem sudu osuđen je Rus Eduard Šišmakov - 15 godina zbog terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Vladimiru Popovu određena 12-ogodišnja robija za ista krivična djela.

Bivši komandant srpske Žandarmerije, Bratislav Dikić, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog terorizma u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina za ista krivična djela.

Nepravosnažnom presudom su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

"Sud se tokom postupka vodio načelom istine i pravičnosti, slobodnim sudskim uvjerenjem, na osnovu slobodne ocjene dokaza. Slobodno sudsko uvjerenje je pravo suda da u okviru izvedenih dokaza utvrdi činjenično stanje koje je rezultat realne, logične i objektivne ocjene izvedenih dokaza. Istina je samo jedna i sa njom je ograničeno slobodno sudijsko uvjerenje. Ovo je nužno bilo navesti imajući u vidu stav odbrane u završnoj riječi - da se radi o montiranom državnom udaru, a što je neargumentovano i neutemeljeno. Ovo vijeće je donijelo jedinu moguću odluku, a prema utvrđenom činjeničnom stanju. Ova odluka je donijeta samostalno i nezavisno, bez bilo kakvih uticaja”, kazala je Mugoša nakon izricanja presude.

Nakon skoro šest i po sati čitanja odluke i obrazloženja, sutkinja je objasnila da su to samo kratki razlozi, a da će detaljnije o krivici navesti u pisanom primjerku presude, odnosno šta je opredijelilo vijeće da okrivljeni budu osuđeni na ukupno 68 godina i dva mejseca zatvora.

U presudi je navedeno da su ispunjene sve alternativne radnje izvršnja krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije i da je njeno djelovanje planirano u međunarodnim razmjerama - na teritoriji Rusije, Srbije i Crne Gore.

Saopšteno je da je ta organizacija imala cilj da na nasilan način i putem zatrašivanja ugrozi ustavni poredak Crne Gore, a sve u cilju sprečavanja ulaska države u Sjevernoatlantsku alijansu.

Prema navodima presude, plan te grupe je bio da u noći 16. oktobra 2016. godine, kada bude proglašenje rezultata parlamentarnih izbora, likvidiraju pripadnike policijske Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica, a da dio članova kriminalne grupe ispred Skupštine Crne Gore puca na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane: “Kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata”.

Objašnjava se da je bilo planirano da se zatim Demokratski front proglasi za pobjednika izbora.

“U rejonu Čajetine i Zlatibora se nalazilo 50 neidentifikovanih članova kriminalne organizacije, spremnih da dođu u Podgoricu uoči i u noći izbora 16. oktobra 2016, na protestni skup koji bi organizovao DF, a sve radi realizacije kriminalnog plana da pucaju na policiju”, kazala je sutkinja.

Rekla je da je Šišmakov još u Moskvi predočio plan kriminalne organizacije svjedoku saradniku Saši Sinđeliću.

Andrija Mandić, prema presudi, postupao je po uputstvima organizatora kriminalne organizacije i vrbovao druge koji će učestvovati u pripremanju i izvršenju krivičnih djela. Piše da je prenosio uputstva i naredbe organizatora kriminalne organizacije njenim pripadnicima i objezbjeđivao upotrebu službenih vozila radi prevoza pripadnika kriminalne organizacije na sastanke...

“Prihvatio je i da angažuje druga lica radi vršenja usluga kontranadzora, nabavljana ja opreme za detekciju uređaja za nadzor, ometača praćenja signala, kao i izrade plana evakuacije i izvlačenja na dan i nakon parlamentarnih izbora pripadnika kriminalne organizacije”.

Objašnjava se da je Milan Knežević, takođe, postupao po uputstvima i naredbama organizatora, prenosio poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije i bio zadužen za realizaciju protesta ispred Skupštine Crne Gore, koji će biti korišćeni za realizaciju kriminalnog plana i nasilnog ulaska u tu instituciju...

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, juče je Televiziji Vijesti kazao da je za njega očekivana presuda Višeg suda.

Milićeva: U šoku sam

Branka Milić kazala je juče da je u šoku zbog kazne koja joj je izrečena.

"Ne mogu da vjerujem, jer na ovakav način se poigravati sa ljudskim životima je strašno. Ni u pomisli nisam imala bilo šta loše da napravim u Crnoj Gori, a kamoli ovo za što su me optužili. Nevjerovatno. Danas je pravda poginula u Podgorici. Zamislite samo da sam za istu krivnju ja kažnjena sa tri godine zatvora i plus da platim tri hiljade eura, dok su ostali osuđeni onoliko koliko su i boravili u spuškom zatvoru, a Hristićeva uslovno. Nemam ja protiv njih apsolutno ništa, nego samo mjerim pravdu koje u ovom procesu nije bilo”, kazala je Milićeva u telefonskom razgovoru za “Večernje novosti”.

"Diktat političke garniture"

Advokat Miroje Jovanović kazao je da će se žaliti na presudu Višeg suda, nazivajuću je “političkim pamfletom”.

“Mjere nijesu kazne, već neke političke poruke... Žalićemo se na presudu, ali nemam dilemu da će suditi na isti način kao ovaj sud”, kazao je Jovanović.

Istakao je da je preporučio Mandiću i Kneževiću da odbiju da idu u pritvor, ukoliko bi im sud to odredio.

Kazao je da kao advokat “prezire sve što je rečeno jutros”.

“Kad imate situaciju da politička garnitura putem nečega što bi trebalo da bude sud, diktira ovakvu bruku i sramotu moram da kažem da prezirem sve šta je rečeno... Smatram da je porazno da se u 21. vijeku u Evropi ljudi politički osuđuju”.

Branilac poslanika DF-a tvrdi da je tom presudom osuđena i Ruska Federacija.

“Ruska Federacija je optužena i osuđena za falsifikovanje ovim pamfletom braće Đukanović, koji je pročitala gospođa Mugoša, teško mi je da je nazovem sudijom... Sramota je da je na 9. maj osuđena država koja je na današnji dan oslobodila Evropu”, ocijenio je Jovanović.

Sud i tužilaštvo - jedan organ

Branilac Milana Kneževića, advokat Dušan Radosavljević presudu je juče nazvao skandaloznom.

“Ovo je bilo mučno iskustvo iz nekoliko razloga. Ovo je očekivana i predvidljiva sudska odluka. Predstavlja pravosudni i sudski skandal. Smatram da je sudsko vijeće pogazilo bilo kakvu pravničku logiku, suspendovalo Zakonik o krivičnom postupku i ponizilo častan posao sudija... U obrazloženju presude satima smo slušali izjave Mirka Velimirovića i Saše Sinđelića, što u parafraziranju, što doslovno. Ova presuda nije zasnovana na činjenicama”, kazao je advokat.

Osvrnuo se i na ocjenu suda prilikom odmjeravanja visine kazne.

"Sud je rekao da je na krivičnu sankciju uticalo i to kako su se Andrija Mandić i Milan Knežević ponašali tokom trajanja postupka. To je samo još jedan skandal. Imam utisak da presuda mora biti ukinuta. Čak sam stekao utisak da i ovo sudsko vijeće smatra da će biti ukinuta”.

Advokat Dražen Medojević rekao je da sutkinja Mugoša nije smogla snage ni jednom “da pogleda kameri u oči” dok je izgovarala presudu.

“Sud je pogazio Zakon o krivičnom postupku na način kako je objavio presudu. Očekivao sam da će sud da iznese kratke razloge... Međutim, nama je pročitana čitava presuda od A do Š, i ja se zahvaljujem sudiji što nas je lišila tog napora da čitamo presudu, jer nam je sudija pročitala, što je prvi put u istoriji. Čitanje obrazloženja presude šest sati, to je prosto nevjerovatno. Ovo doživljavam kao jednu vrstu replike na završnu riječ Milana Kneževića i Andrije Mandića. Smatram da je potrebno imati nevjerovatnu hrabost da se pokloni vjera svjedoku saradniku Saši Sinđeliću, i nijednom nije dovedeno do toga da je taj iskaz bio na samoj granici ljudskog razuma“, istakao je Medojević. Dodao je da je presuda dokazala da su u tom postupku sud i tužilaštvo srasli u jedan organ: “Presuda je prepisivanje cjelokupne optužnice”, rekao je Medojević.

Sinđa i Paja

Saša Sinđelić i Mirko Paja Velimirović, na čijim svjedočenjima praktično počiva optužnica, odnosno presuda - nekoliko puta mijenjali su svoje priče o planiranju terorizma u Podgorici.

U sudu su međutim bili decidni.

Svjedok saradnik je pred vijećem sutkinje Mugoše kazao da su ga ruski nacionalisti angažovali da pronađe ljude koji će na dan parlamentarnih izbora 2016. godine nasilno upasti u Skupštinu Crne Gore, proglasiti pobjedu opozicije i uhapsiti, odnosno ubiti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Nakon što je, kako tvrdi, pobjegao za Beograd, tamošnjim novinarima ispričao je da je pred crnogorskim tužiocima i policijom sve lagao, kako bi izvukao živu glavu.

"Poslije ove emisije opet ću postati terorista... Opet će me baciti na potjernicu... Svjestan sam da poslije ove emisije mogu da idem samo u šumu da siječem drva, ali vjerovatno će doći i tamo da me pronađu”, rekao je on, dva dana prije iznošenje završnih riječi.

On je tada kazao da je sve njih “namjestio Paja”.

Velimirović je najprije u sudu rekao da je od Sinđelića dobio 30.000 eura da kupi oružje, koje je grupa Bratislava Dikića trebalo da iskoristi i izazove krvoproliće zauzimanjem Skupštine Crne Gore...

“Za sebe zaslužujem orden... jer sam spasio crnogorski narod i državu, a ne da mi se sudi. Iz patriotskih razloga sam ovo uradio. Da bih se odužio crnogorskom narodu koji je spasio srpsku vojsku. Oni koji znaju istoriju znaju o čemu pričam”, izjavio je Velimirović.

Rekao je tada i da je po Katnićevom naređenju uništio 50 automatskih pušaka i municiju i bacio u jezero na Kosovu.

Član Ravnogorskog pokreta, međutim, početkom januara 2018. godine kod notara u Novom Pazaru ovjerio je izjavu u kojoj tvrdi da je u Crnoj Gori priznao krivicu jer je bio ucijenjen od Specijalnog tužilaštva i da nije čitao šta je potpisivao.

U tom tekstu naveo je da je potpisao sporazum o priznanju krivice samo zato što je bio “ucijenjen slobodom 17 ljudi”, koji su iz Srbije pošli sa njim u Podgoricu da pomognu “patriotskim snagama da na mitingu izraze nezadovoljstvo i političku volju, isključivo mirnim sredstvima”.

Bonus video: