VIDEO Katnić: Ne osjećam se ugroženo nakon presude

"Mislim da je tamo sve manje građana i to mi je zadovoljstvo. Mislim da će ih sve manje biti", rekao je Katnić komentarišući proteste "Odupri se"
15035 pregleda 40 komentar(a)
Katnić na konferenciji, Foto: Savo Prelević
Katnić na konferenciji, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2019. 12:32h

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je na pres konferenciji SDT-a da se ne osjeća ugroženo nakon izrečene presude u slučaju "Državni udar".

"Zašto bih? Ja sam tužilac, presuda nije prema meni", rekao je Katnić.

Komentarišući navode da je presuda liderima Demokratskog fronta donijeta po naredbi braće Đukanović, Katnić je kazao da oni nemaju nikakav uticaj na rad Tužilaštva.

"Vama je poznato da je SDT formirano prije tri godine i da je formirano što je društvo bilo ugroženo zbog teških krivičnih djela. Ove grupe po definiciji spremne da vrše nasilje. Mi smo i u tom predmetu radili brzo, vidjeli ste da je bilo oko 180 glavnih pretresa... Odbrana je djelovala mimo pravila i normi", rekao je Katnić.

SDT je rekao i da je zadovoljan donesenim presudama.

"Nisam pobornik najstrožih kažnjavanja, pristalica sam da se mogu donijeti kazne koje se umjesto u zatvoru mogu služiti u drugim objektima, na primjer u vjerskim objektima", rekao je Katnić.

On je svim učesnicima procesa poručio da poštuju i vjeruju u žalbeni postupak koji može ispraviti greške koje su možda načinjene u procesu.

Upitan da komentariše to što je na građanskom protestu "Odupri se" zapaljena lutka sa njegovim likom, Katnić je kazao da nije zadovoljan sa tim činom, kao što ni građani očigledno nisu sa njim.

"Mislim da je tamo sve manje građana i to mi je zadovoljstvo. Mislim da će ih sve manje biti", rekao je Katnić ponovivši da bi svi uključujući i njega trebali pomalo da se bave poljoprivredom. "Nisam ništa rekao protiv građana, ja sam sa građanima. Ovi što su me spalili su me 'fizički spalili'", dodao je Katnić.

Katnić je kazao da je Specijalno tužilaštvo od 1. januara 2018. do 1. maja ove godine podnijelo naredbe o sprovođenju istrage u 34 predmeta protiv 427 lica.

"Od čega 22 predmeta protiv 241 lica za krivična djela organizovanog kriminala, u šest predmeta protiv 24 osobe zbog krivičnih djela visoke korupcije, u četiri predmeta protiv 141 osobe za pranje novca; a u jednom predmetu protiv devet osoba za krivično djelo terorizam. U jednom predmetu podnijete su naredbe protiv 12 osoba za ostala krivična djela", rekao je Katnić.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je da izviđaj u slučaju "Klap" traje oko godinu dana, da je istraga uslijedila prije nekoliko dana. "Označena su tri lica kao organizatori kriminalne grupe", dodala je Mitrović.

"U predmetu "Klap" donijeta je naredba protiv 28 fizičkih i devet pravnih lica za stvaranje kriminane organizacije, utaje poreza.... U tom predmetu do sada je utvrđena šteta oko 1,5 miliona eura", rekla je Mitrović.

Na početku pres konferencije predstavnici SDT-a su predstavili rezultate postupaka koji su vođeni, a tiču se privrednog kriminala.

Specijalno državno tužilaštvo zajedno sa Specijalnim policijskim timom već duže vrijeme srovodi određene aktivnosti iz oblasti finansijskog kriminala, saopšteno je na pres konferenciji.

"Došli smo do dobrih, zavidnih rezultata", rekla je specijalna tužiteljka Lidija Mitrović.

Bonus video: