SDT odbacilo izvještaj o istrazi ubistva Duška Jovanovića

Detektiv koji je sačinio izvještaj je tražio da se posredstvom međunarodne pravne pomoći uporedi DNK italijanskih državljana koji su, kako tvrdi, učestvovali u ubistvu Jovanovića sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Visbaden, piše "Dan"
2945 pregleda 1 komentar(a)
Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jovanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.05.2019. 11:00h

Nakon detaljne istrage, u koju su bile uključene i italijanske vlasti i forenzičari iz Visbadena i Danilovgrada, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je odbacilo kao neosnovanu prijavu, odnosno izvještaj koji je privatni detektiv sačinio povodom istrage o ubistvu Duška Jovanovića, saopšteno je "Danu" iz tužilaštva.

Kako su saopštili, na osnovu svih prikupljenih dokaza i odrađenih provjera nema ni osnova sumnje da su lica koja se u izvještaju detektiva pominju kao organizatori i pomagačiučestvovalau ubistvu urednika "Dana".

Detektiv koji je sačinio izvještaj je tražio da se posredstvom međunarodne pravne pomoći uporedi DNK italijanskih državljana koji su, kako tvrdi, učestvovali u ubistvu Jovanovića sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Visbaden, piše "Dan".

Postupajući no naredbi Specijalnog državnog tužilaštva od 12.2.2019.godine,tom organu je dostavljen izvještaj DNK vještačenja.

"Nakon analize tog izvještaja, kao i svih do sada prikupljenih podataka i dokaza, ocijenjeno je da ne postoji osnovana sumnja da su Đuzepe Đordano, Antonio Prikoko i Điole Karmelo Manđola, koji su u predmetnom detektivskom izvještaju označeni kao neposredni izvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo kao i drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima no službenoj dužnosti" saopšteno je iz tužilaštva.

Kako su dodali, ni u pravcu tvrdnji o organizatorima i pomagačima koji se navode u predmetnom izvještaju nijesu navedene niti su prikupljenim podacima i dokazimautokuizviđajautvrđene činjenice koje bi upućivale na osnov sumnje u njihovu istinitost, odnosno koje bi ukazivale na osnov sumnje da su ta l ica na bilo koji način učestvovala u ubistvu Jovanovića.

U izvještaju se pominje i Damir Mandić, za kojeg je još ranije utvrđeno da je kao saučesnik učestvovao u ubistvu urednika "Dana".

Vještak iz Visbadena Martin Ekert potvrdio je na suđenju da su tragovi optuženog pronađeni na pušci koja je nađena u "golfu 3" iz kojeg je pucano na Duška Jovanovića.

On je kazao da je 17 miliona puta vjerovatnoća da je optuženi Mandić jedan od izazivača traga na razmazu puške.

Vještak je 2009. godine izjavio da je 40 miliona puta vjerovatnije da je Mandić izazivač tog traga.

Apelacioni sud Crne Tope je prije dvije godine potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Damir Mandić osuđen na 19 godina zatvora za saizvršilaštvo u ubistvu DuškaJovanovića.

Konačan epilog za jednog od učesnika u zločinu desio se tek prije nešto više od godinu dana.

Sudsko vijeće Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavala sudija Vesna Moštrokol izreklo je Damiru Mandiću, optuženom za saizvršilaštvo u ubistvu Jovanovića, jedinstvenu kaznu zatvora od 19 godina.

Postupak vođen tri puta

Postupak protiv Damira Mandića vođen je tri puta.

Mandić je prvo oslobođen, pa osuđen na 30 godina zatvora.

Apelacioni sud je ranije preinačio odluku i Mandića osudio na 18 godina zatvora, ali je i ta presuda ukinuta.

Mandić je u žalbi istakao da se u ponovljenom sudskom postupku nije postupalo prema odluci Ustavnog suda.

Apelacioni sud je tada zaključio da je prvostepeni sud nakon pravilne ocjene odbrane optuženog Damira Mandića i svih sprovedenih dokaza pravilno utvrdio sve odlučne činjenice koje su od značaja za utvrđivanje postojanja krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju i krivice optuženog.