Dopunski nalaz vještaka: Miloš Marović je imao legalan novac

Marovićev advokat, Vladimir Marinkov je kazao da ne zna kada je Miloš Marović kupio vozilo "porše kaen", za koje tužilaštvo traži podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore
4010 pregleda 26 komentar(a)
Marović, Foto: Vijesti
Marović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 23.05.2019. 15:22h

Prema dopunskom nalazu vještaka finansijske struke, Miloš Marović je imao legalan novac.

To je danas saopšteno u podgoričkom Višem sudu na ročištu povodom zahtjeva Specijalnog državnog tužilaštva da se Maroviću trajno oduzme imovina, navodno nelegalno stečena.

Marovićev advokat, Vladimir Marinkov je kazao da ne zna kada je Miloš Marović kupio vozilo "porše kaen", za koje tužilaštvo traži podatke od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore.

"Specijalno tužilaštvo traži podatke za vozilo porše kada su shvatili da je sva dosadašnja finansijska istraga pokazala da je Miloš Marović novac stekao na legalan način", rekao je Marinkov.

"Vještaci su dali u dopunskom nalazu četiri varijante, prema kojima je Marović imao veće prihode od rashoda od 50.000 do 150.000 eura", kazao je Marovićev advokat Dimitrije Dapčević nakon ročišta.

Prema dopunskom nalazu i mišljenju vještaka finansijske struke Predraga Rakočevića i Hamida Šabovića, osuđeni Miloš Marović imao je legalno stečen novac i o tome se izjasnili, navodeći četiri varijante.

“Sud odlučuje koja varijanta iz ovog mišljenja je praviln, dokumentovana i zakonita. U zavisnosti koju varijantu prihvati sud, vještaci konkretno mogu utvrditi tačan iznos razlike između prihoda i rashoda novčanih sredstava za Miloša Marovića u period od 2002. do 2014.”, navodi se u zaključku nalaza.

Na nalaz koji je juče pročitan u Višem sudu u Podgorici na ročištu za trajno oduzimanje imovine od osuđenog Miloša Marovića, sina Svetozara Marovića, nije bilo primjedbi od specijalnog tužioca Lidije Vukčević.

Vještaci su imali zadatak da na osnovu finansijske dokumentacije daju dopunski nalaz o prihodima i rashodima Miloša Marovića, za period od 2002. do 2014. godine. Naveli su četiri varijante prihoda i rashoda. Prema prvoj varijanti, njgov priliv je iznosio 1.561.428, 54 eura, što je obračunato na osnovu izjava svjedoka, ugovora o zajmu, kao i od profesionalnog anagažovanja kao odbojkaš u OK “Budvanska rivijera”, te kupoprodajnih ugovora nekretnina, prihoda po osnovu kreditnih zaduženja kod banaka u Crnoj Gori.

U ovom period Marović je imao rashod od 1.446.398, 67 eura, što predstavja višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 115.029 eura. U drugoj varijanti, iznos prihoda od 115.029 eura se uvećava, i iznosi 146.733 eura višak prihoda nad rashodima. U trećoj vrijanti je višak prihoda iznosio 96.626 eura. U četvrtoj varijatni vejštaci su dali nalaz na osnovu vjerodostojne finansijske dokumentacije, s obzirom da neema pisanih dokumenata, dobili su, kako su naveli, iznos nepokrivenih rashoda prihodima, odnosno višak rashoda prihodima u iznosu od 195.970 eura. Naveli su da su prihodi Miloša Marovića bili 1.250.428 eura, dok su rashodi iznosili 1.446.398 eura.

“Sud odlučuje koja varijanta iz ovog mišljenja je praviln, dokumentovana i zakonita. U zavisnosti koju varijantu prihvati sud, vještaci konkretno mogu utvrditi tačan iznos razlike između prihoda i rashoda novčanih sredstava za Miloša Marovića u period od 2002. do 2014.”, navodi se u zaključku nalaza.

Bonus video: