Sveštenik Neofit: Ovo je rana koja se nosi čitav život

Sveštenik je ponovio da je u nesreći izgubio četiri prijatelja, te da od toga nema oporavka
8456 pregleda 7 komentar(a)
Advokat Krpović danas, Foto: Komnen Radević
Advokat Krpović danas, Foto: Komnen Radević
Ažurirano: 24.05.2019. 13:50h

Danas je u Višem sudu u Podgorici održano ročište za ispitivanje zakonitosti i opravdanosti podignute optužnice protiv sveštenika Neofita, odnosno Gorana D.Kimpanova iz Zrenjanina, zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada su stradale četiri osobe nakon prevrtanja čamca 3. februara 2019, kojim je okrivljeni upravljao.

Advokat Jugoslav Krpović je sudu predložio da se oglasi nenadležnim za postupanje po optužnici. Dodao je da ukoliko sud smatra da je nadležan, predložio je da sud donese rješenje u kojem će navesti da nema mjesta optužbi i das obustavi postupak protiv Kimpanov Gorana, jer nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv.

"Pravno je neprihvatljivo da je, kako je navedeno u optužnici, s umišljajem izvršio krivično djelo "teško djelo protiv opšte sigurnosti". Nesporna je činjenica da je moj branjenik upravljao čamcem 03. 02. 2019., nesporna činjenica je da se čamac usljed jakih talasa izazvanih iznenadnim vjetrom prevrnuo, te da su se utopili Ratko, Jana i Nina Kumburović, te Darko Vujošević. Nesporna činjenica da je upravljao plovilom, bez dozvole za plovidbu, i da je upravljao plovilom bez prsluka za spašavanje za sve putnike, na šta su ga obavezali pravni propisi. Ali je netačno da je tom prilikom opšteopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi, kada je nastupila smrt više lica, pri čemu je bio svjestan da može učiniti djelo i da je na to pristao", istakao je advokat Krpović.

Viši državni tužilac Danka Ivanović Đerić ostala je kod optužnice i svih predloženih dokaza i zatražila od suda da je potvrdi.

Predsjednik vijeća sudija Boris Savić je kazao da će sud donijeti odluku u roku od 15 dana.

Nakon održanog ročišta, Kimpanov je dao izjavu novinarima isped suda.

"Ovo je rana koja se nosi čitav život. Ne može da se zaliječi", kazao je okrivljeni Goran Kimpanov - sveštenik Neofit. Dodao je da u nesreći izgubio četiri prijatelja, te da od toga nema oporavka. Dodao je da je čamac vozio i po "još lošijem vremenu".

"To su bili moji prijatelji. Odjednom se u jezeru otvorila rupa u koju je čamac se prevrnuo. Vjetar se odjednom pojavio. Niko to nije mogao da predvidi", kazao je Kimpanov, odgovarajući na pitanja novinara "Vijesti" i TV Vijesti.

Bonus video: