Frig kontrolisao špijunsku opremu?

Šta piše u potjernici za izraelskim državljaninom koga vlasti sumnjiče da je učestvovao u pokušaju terorizma 2016. godine
8681 pregleda 4 komentar(a)
Policija oko suda uoči izricanja presude za pokušaj terorizma (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Policija oko suda uoči izricanja presude za pokušaj terorizma (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Izraleski državljanin Joram Frig označen je kao član kriminalne grupe koja je u oktobru 2016. godine pokušala puč u Crnoj Gori.

To piše u međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora.

Kipar je nedavno pustio Friga iz ekstradicionog pritvora i odbio da ga izruči Crnoj Gori.

Nakon što je u Nikoziji uhapšen 20. aprila, tamošnje vlasti tražile su dodatnu dokumentaciju od crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva i nakon toga procijenili da nema elemenata za izručenje. U dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, upozorava se da je Frig opasan i zahtijeva se njegovo hapšenje i izručenje Crnoj Gori.

Na drugoj stranici potjernice piše da tog bjegunca traže zbog procesuiranja i da je nužno uhapsiti ga zbog stvaranja kriminalne organizacije i krivičnog djela terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Ukoliko ga policija bilo koje članice Interpola primijeti, navodi se, treba da bude uhapšen. Pojašnjeno je i da će Crna Gora u tom slučaju tražiti njegovo izručenje.

Crvena potjernica za pedesetrogodišnjim Izraelcem raspisana je 16. januara nakon što je Specijalno državno tužilaštvo donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv njega i još sedam osoba zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije koja je planirala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora, u oktobru 2016. godine.

Tu grupu navodno je predvodio Džozef Asad.

U potjernici piše da je optuženi zajedno sa drugima pristao da postane član kriminalne organizacije formirane početkom 2016. godine, od strane Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, sa ciljem da se primijeni kriminalni plan i počini nekoliko krivičnih djela. Navedeno je da je kriminalna grupa planirala da počini nekoliko krivičnih djela terorizma, ubistvo najvišeg predstavnika Crne Gore, ali i krivična djela koja su kažnjiva zakonom od četiri godine zatvora do mnogo oštrijih kazni, kako bi stekli nezakonitu korist, moć ili vlast, nasilno srušili crnogorske vlasti i spriječili Crnu Goru da pristupi NATO savezu.

U dokumentu se navodi i da su aktivnosti kriminalne grupe zasnovane na precizno definisanim pravilima unutrašnje kontrole i discipline, planirane i izvršene na međunarodnom nivou i da je svaki član imao unaprijed definisane zadatke i uloge, ali i da su bili spremni da primijene nasilje i zastrašivanje.

“Optuženi Joram Friga i M.C. pristali su da djeluju unutar ove kriminalne organizacije i kako bi sproveli kriminalni plan i u Crnu Goru uvezli i koristili špijunsku opremu”, piše u potjernici.

Naglašeno je da su tu elektronsku opremu koristili za kontrazaštitu članova kriminalne grupe, ali i nadziranje članova vlade i državnih organa Crne Gore, kao i da su bili spremni da izvrše druge akcije...

“Optuženi Frig Joram, kako bi izvršio ovaj kriminalni plan, prihvatio je da bude angažovan od optuženih osoba i otputuje u Podgoricu 28. i 29. septembra sa optuženim M.C. kako bi se upoznao sa terenom, i protivelektronski skenirao prostorije u kojima su članovi ove kriminalne organizacije boravili”, piše u potjernici.

Prije Kipra, i vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata odbile su ranije da Crnoj Gori izruče Asada.

Bivši operativac američke bezbjednosne agencije (CIA) u septembru 2018. godine uhapšen je na aerodromu u Abu Dabiju po potjernici iz Podgorice, ali je nedugo zatim pušten na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Asad je direktor bezbjednosne agencije Peregrine Consultants iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentica CIA. SDT tvrdi da je Asad 2016. godine, u ime Demokratskog fronta (DF), tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon planiranih terorističkog napada u vrijeme izbora.

Liderima Fronta, srpskim i ruskim državljanima optuženim za pokušaj terorizma 2016. godine, u podgoričkom Višem sudu 9. maja izrečena je prvostepena presuda.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Kneževićtada su osuđeni na po pet godina zatvora.

Opozicioni poslanici saopštili su da su osuđeni bez ijednog dokaza i poručili da će znati kako da se obračunaju sa “krvnicima” ako pokušaju da ih uhapse.

Na najveću kaznu zatvora osuđen je Šišmakov - 15 godina zbog terorizma u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, dok je njegovom zemljaku Popovu određena 12-ogodišnja robija za ista krivična djela.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog terorizma u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina za ista krivična djela.

Šišmakovu, Popovu, Bogićeviću i Ristiću suđeno je u odsustvu. I njihove matične države odbile su da ih izruče Crnoj Gori.

Nepravosnažnom presudom su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač Demokratskog fronta Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora.

Bonus video: