URA: Sadašnja sudska i izvršna vlast nikad neće razriješiti ubistvo Jovanovića

U Građanskom pokretu URA ocjenjuju da je neriješeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" trajno onesposobilo demokratiju i slobodu medija
670 pregleda 1 komentar(a)
Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.05.2019. 10:43h

Neprihvatljivo je da se ni nakon deceniju i po ne znaju nalogodavci ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Duška Jovanovića i ta činjenica će uvijek biti omča oko vrata demokratizaciji i reformama zemlje, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Navode da se, između ostalog i zbog toga, Crna Gora redovno nalazi na začelju tabela slobode medija i stepena medijskih sloboda.

„Ne postoji politička volja da se istraži slučaj, da se počinioci i nalogodavci sankcionišu i dovedu pred licem pravde. Da nije tako, angažovali bi se inostrani eksperti, predmet pokrenuo sa mrtve tačke, ali toga nema već petanest godina. Sramno je i to što se niko iz vladajuće strukture ovog datuma ne sjeća niti ga obilježava“, navode oni.

Aktuelni predsjednik države, a tadašnji premijer Milo Đukanović je, podsjećaju, u parlamentu "javno iznio insinuacije na ubistvo Jovanovića, a da pritom zbog toga nije ni saslušan kod nadležnih organa."

„Jednostavno, sadašnja sudska i izvršna vlast nikada neće razriješiti ovo ubistvo i njegovu pozadinu, što su pokazali svojim nečinjenjem već petnaest godina. Jovanovića je, lako zaključiti, ubila politika, odnosno oni isti koji su već 30 godina prepreka demokratizaciji zemlje. Iluzorno je očekivati od njih rezultate zbog metka koji je u Crnoj Gori trajno onesposobio demokratiju i bio pucanj u slobodu i nazavisnost medija“, zaključuju iz URE.

Bonus video: