"PUT DO ISTINE U CRNOJ GORI NIKAD NIJE BIO LAK"

SNP: Za slobodnu riječ se davalo mnogo, nekad i najviše

Pravda i sloboda moraju biti promovisani kao osnovni postulati novinarske profesije, poručuju iz Socijalističke narodne partije
668 pregleda 0 komentar(a)
Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.05.2019. 12:35h

Potpune slobode medija u Crnoj Gori nema dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i izvršioce ubistva Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde, poručuju iz Socijalističke narodne partije (SNP), na dan kada se navršava petnaest godina od ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dan" i nekadašnjeg istaknutog poslanika SNP-a, čiji je bio jedan od osnivača.

"Duška Jovanovića sa najvišim pijetetom pamte i pamtiće njegovi partijski drugovi iz Socijalstičke narodne partije sa kojima je bio na istom putu pravde i istine, boreći se za pravednu i slobodnu Crnu Goru. Boli činjenica da ni danas, petanest godina poslije, nema javno saopštene istine o tome ko je ubio Duška Jovanovića, ko je pucao i zbog čega. Novinarstvo u Crnoj Gori u jednom dijelu je i dalje zarobljeno od strane onih koji imaju moć nad narodom, koji kupuju svoje partijske pobjede novcem građana i diktiraju uslove življenja, zadovoljavanjem svojih ličnih potreba i onih u svom najbližem okruženju", navode iz SNP-a.

U spomen na Jovanovića, kojeg su nazvali simbolom istine i pravde, ističu da pravda i sloboda moraju biti promovisani kao osnovni postulati novinarske profesije, a da novinari moraju imati elementarno korektne uslove za rad, kako bi se očuvali kriterijumi i kvalitet profesionalne etike.

"Podsjećamo da put do istine u Crnoj Gori nikada nije bio lak, a za slobodnu riječ davalo se mnogo, nekad i najviše. Nema potpune slobode medija dok se u potpunosti ne razriješe slučajevi napada na novinare i dok nalogodavce i izvršioce ubistva Duška Jovanovića ne stigne ruka pravde", zaključuju iz SNP-a.

Preporučujemo za Vas