Dragojević trpio mobing u Željezničkom prevozu

Sudija je, obrazlažući presudu, naveo da je Dragojević pružio dokaze kojima je učinio vjerovatnim da je nad njim izvršeno zlostavljanje od strane poslodavca i zaposlenih
5218 pregleda 4 komentar(a)
Govorio o nepravilnostima u radu preduzeća: Dragojević, Foto: Savo Prelević
Govorio o nepravilnostima u radu preduzeća: Dragojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.05.2019. 22:19h

Inženjer Milisav Dragojević pretrpio je mobing radeći u Željezničkom prevozu (ŽPCG) i zato će dobiti odštetu od 3.000 eura.

To je prvostepena presuda sudije podgoričkog Osnovnog suda Branislava Lekovića, koji je odlučio i da se presuda po pravosnažnosti objavi u “Vijestima”, kao i da ŽPCG plati sudske troškove od 2.146 eura.

Sudija je, obrazlažući presudu, naveo da je Dragojević pružio dokaze kojima je učinio vjerovatnim da je nad njim izvršeno zlostavljanje od strane poslodavca i zaposlenih, dok tuženi nije dokazao da takvog ponašanja nije bilo.

Dodaje se da Dragojević nije dobijao radne zadatke shodno ugovoru o radu, da uslovi rada u prostoriji u kojoj je tužilac obavljao poslove nijesu bili adekvatni, odnosno da su tužiocu pogoršani uslovi rada po povratku na posao nakon suspenzije, a što je potvrđeno i iskazima svjedoka...

“Navodi tužioca da je u spornom periodu bio izložen prijetnjama, vrijeđanju ličnog i profesionalnog integriteta, navođenju drugih zaposlenih na navedeno ponašanje, stvaranje neprijateljskog okruženja, sa ciljem da ga zastraše, izoluju i navedu da na svoju inicijativu podnese otkaz, potvrđeni su i pismenim dokazom - mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije...”, piše u presudi.

Sudija zaključuje da je Dragojević trpio zlostavljanje na radnom mjestu, nakon iznošenja u javnost stavova o nepravilnostima u radu Željezničkog prevoza i stanju vozova.

“Upravo iz tog razloga odgovorna lica tuženog nakon povratka na posao posle suspenzije, raspoređuju u kancelariju sa pogoršanim uslovima rada, bez prozora i sa nedovoljno svjetlosti, bez adekvatnih sredstava za rad, bez materijala za rad... a pritom biva izložen prijetnjama od strane izvršnog direktora (Milojice Zindovića), što je imalo za cilj izazivanje straha, neprijateljskog okruženja, izolovanje tužioca, pogoršanje uslova rada i navođenje tužioca da na svoju inicijativu otkaže ugovor o radu”, zaključuje se u presudi.

Sudija je odbio da mu dosudi još 27.000 eura koliko je tužbom tražio Dragojević navodeći da je tužbeni zahtjev previsoko postavljen.

Dragojević je ranije naveo da je godinama trpio progon, šikaniranje, vrijeđanje ličnog i profesionalnog integriteta, ponižavanje i izazivanje straha... samo zato što je ukazivao na propuste u radu preduzeća:

“Nezakonito su me raspoređivali, smjenjivali, medijski vrijeđali i klevetali, kažnjavali”.

Dragojevićev sukob sa Željeznicom počeo je u julu 2013. godine, kada je, kao stručnjak sa skoro četvorodecenijskim iskustvom i obučeni mašinovođa sa položenim ispitom za upravljanje vozovima, naveo da mašinovođe, kao ni pregledači vozova nijesu imale ni sata teorijske i praktične obuke o radu sa novim vozovima koji su tada stigli iz Španije, čime je upozorio na ugroženost bezbjednosti putnika.

Osnovni sud u Podgorici, pravosnažnom presudom ranije je poništio nezakonitu odluku Željezničkog prevoza, na osnovu koje je Dragojević bio privremeno udaljen sa posla - od jula do oktobra 2014. i disciplinski kažnjen tromjesečnim odbijanjem 20 odsto zarade zbog iznošenja u javnost navodno neistinitih i štetnih navoda za poslovanje i ugled Željezničkog prevoza.

Dragojeviću je Agencija za sprečavanje korupcije, u avgustu 2016. godine, obezbijedila status zviždača. On je, u međuvremenu, otišao u penziju.

Bonus video: