Ubica ostavio tragove u puškarnici?

U rješenju o određivanju pritvora, sudije se pozivaju i na optužnicu u kojoj piše da se Popoviću stavlja na teret izvršenje krivičnog djela - ubistvo, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija
12737 pregleda 0 komentar(a)
Na mjestu zločina pronađeni tragovi optuženog (ilustracija), Foto: Shutterstock
Na mjestu zločina pronađeni tragovi optuženog (ilustracija), Foto: Shutterstock

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Srđana Popovića iz Banjaluke, okrivljenog da je 27. oktobra 2015. godine ubio Budvanina Gorana Đuričkovića.

Vijeće istog suda na čelu sa Borisom Savićem odredilo je pritvor tom dvadesetšestogodišnjaku, ali konstatovalo da će se isti računati od dana i časa lišenja slobode i trajati do dalje odluke suda.

Popović je u zatvoru u Gracu od avgusta 2017. godine, nakon što je u Austriji uhapšen zbog prodaje kokaina.

U rješenju o određivanju pritvora, sudije se pozivaju i na optužnicu u kojoj piše da se Popoviću stavlja na teret izvršenje krivičnog djela - ubistvo, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Piše da je optuženi osnovano sumnjiv da je na šetalištu u Budvi sa umišljajem ubio Đuričkovića, na način što je sa prostora stare puškarnice na zidinama Starog grada, iz automatske puške ispalio tri projektila u pravcu oštećenog, od kojih ga je jedan projektil pogodio u predjelu desne strane grudnog koša, nanoseći mu teške i po život opasne povrede...

“Od kojih povreda je kod oštećenog na licu mjesta nastupila smrt, dok su ostala dva projektila pogodila zid i okolinu navedenog ugostiteljskog objekta, nakon čega je okrivljeni sa unaprijed pripremljenim skuterom... morem pobjegao u pravcu opštine Kotor”, navodi se u rješenju.

Objašnjava se da je okrivljeni skuter tada ostavio u uvali u mjestu Platamuni između plaža Trsteno i Ploče, polio ga benzinom i zapalio u cilju uništavanja svojih bioloških tragova:

“I pobjegao, a automatsku pušku bacio u more koja je pronađena 12.9.2016. godine, u prostoru između rta Platamuni i plaže Mogren II... od strane ronilaca Regionalnog centra iz Bijele prilikom podvodnog protivminskog pretraživanja”.

U tekstu stoji da osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio djela koja mu se stavljaju na teret, proizilazi iz iskaza svjedoka R.D.

On je istražiteljima, kako piše, ispričao da je prodao skuter osobi starosti od 28-30 godina, visine 1,80 cm, srednje tjelesne građe: “Sa naglaskom koji je kombinacija ekavice sa srpsko-hrvatskim i primjesama bosanskog naglaska”...

Vještačenjem je utvrđeno da je riječ o istom plovilu.

Osim toga, navodi se da je utvrđeno da su čaure, pronađene na mjestu odakle je pucano, ispaljene iz puške koja je pronađena u moru, ali i da ostici iz puškarnice odgovaraju DNK profilu optuženog.

“Imajući u vidu težinu predmetnih krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, koja činjenica ga svakako ne može ostaviti ravnodušnim u njegovom odnosu prema sudu, odnosno da li da se odazove pozivu suda ili da se da u bjekstvo za slučaj da se nađe na slobodi, te dovodeći isto u vezu sa činjenicom da je okrivljeni strani državljanin, imalac putne isprave Republike Srbije, da je rođen na teritoriji BiH, što ukazuje da okrivljeni ima razvijene lične i društvene veze van teritorije Crne Gore, u inostranstvu, od kojih veza može zatražiti i dobiti pomoć za slučaj da se da u bjekstvo i skrivanje ukoliko bi se našao na slobodi, to po ocjeni ovog vijeća sve naprijed navedene činjenice u svojoj ukupnosti predstavljaju okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog, za slučaj da se nađe na slobodi, pa opravdavaju određivanje pritvora okrivljenom”, navodi se u rješenju.

Bonus video: