Bešović kaže da je arsenal oružja njegov

Počelo suđenje “Bešovićevoj grupi” za nedozvoljeno držanje oružja
12189 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon što je policija pronašla oružje na Starom aerodromu, Foto: Savo Prelević
Uviđaj nakon što je policija pronašla oružje na Starom aerodromu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2019. 11:51h

Podgoričanin Filip Bešović kazao je da je njegov arsenal oružja pronađen u stanu na Starom aerodromu, da to nema veze sa ostalim optuženima, ali ni sa ubistvom Miodraga Kruščića i ranjavanjem novinarke Olivere Lakić.

To je naveo na početku suđenja u podgoričkom Osnovnom sudu, gdje se njemu, njegovom kumu Luki Bulatoviću, bivšem policajcu Goranu Rakočeviću i Dejanu Vukašinoviću sudi za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Meni je ugroženo pravo na odbranu, zbog postupanja Višeg tužilaštva, nije mi jasno da se vode dva postupka. Krivo mi je zbog Bulatovića, koji je zbog toga što mi je iznajmio stan, 10 mjeseci u pritvoru”, naveo je Bešović.

On, kao ni Vukašinović i Rakočević nijesu željeli da odgovaraju na pitanja suda, tužilaštva, ali ni svojih branilaca.

Vukašinović i Rakočević branili su se ćutanjem, a nijesu željeli ni da se izjasne o krivici.

“Nije mi jasno šta mi se stavlja na teret. Sramna odluka Višeg tužilaštva”, prokomentarisao je Rakočević.

Jedino je Bulatović rekao da nije kriv i jedini je želio da odgovara na pitanja.

Na pitanje tužiteljke Ane Bošković, kazao je da ne zna ko je živio u stanu koji je iznajmio, da mu je Bešović rekao da mu taj stan treba za slobodno vrijeme i djevojku, kao i da je u njemu bio dva puta kada je trebalo nešto da se popravi.

Dodao je i da ne poznaje Vukašinovića.

Nakon iznošenja odbrane, branioci su tražili ukidanje pritvora za okrivljene, dok je tužiteljka bila protiv.

Sutkinja Larisa Mijušković Stamatović odbila je ukidanje pritvora, prihvatajući obrazloženje tužilaštva da još postoji opasnost da će ponoviti krivično djelo, ali i pobjeći, zbog okolnosti pod kojima je djelo izvršeno.

Suđenje se nastavlja 20. juna.

Pošto je u pitanju veća količina oružja, prema Krivičnom zakoniku, prijete im kazne od jedne do osam godina robije.

Policija je krajem jula prošle godine otkrila da su optuženi navodno koristili više “štek” stanova na Zabjelu i Starom aerodromu, a tokom pretresa pronađena je veća količina oružja, bombi, fantomki i stvari koje služe za maskiranje prilikom izvršenja krivičnih djela.

Nakon toga, policajci i tužilaštvo povezali su optužene i sa ubistvom Kruščića i ranjavanjem Lakićeve.

Vukašinović i Bulatović su krajem jula prošle godine uhapšeni nakon što je policija u stanu koji su koristili pronašla pripremljenu eksplozivnu napravu, koju su deaktivirali, a tada su pronađena i tri eksplozivna punjenja velike razorne moći, bombu, detonatorske kapisle, 638 komada pištoljske municije, alat i djelovi koji služe za pravljenje eksplozivnih naprava...

Nedjelju dana ranije uhapsili su Bešovića, u čijem stanu su pronašli 21 kapislu za aktivaciju eksploziva, uređaje za praćenje, 16.000 eura, kokain...

Optuženi su navodno pripadnici “kavačkog” kriminalnog klana, a oružje je trebalo da bude korišćeno u sukobu sa suprotstavljenim “škaljarskim” klanom.

Branioci: Istim oružjem bavi se i Više tužilaštvo

Branioci su tražili da se optužba odbaci, jer se, kako su pojašnjavali, protiv optuženih već vodi istraga pred Višim tužilaštvom, ali je sutkinja konstatovala da je to poseban postupak i da naredbom VDT-a nije obuhvaćeno nedozvoljeno držanje oružja.

Advokat Marko Radović tražio je od tužiteljke da se izjasni da li je ovo krivično djelo izvršeno u okviru kriminalne organizacije koja je formirana 2016. u Podgorici, kako se navodi u naredbi VDT-a, ali je tužiteljka rekla da se već izjasnila u optužnici.

Advokati tvrde da je isto oružje obuhvaćeno i naredbom VDT-a.

Sutkinja je dodala da su o tome trebali razgovarati prilikom potvrđivanja optužnice, a ne sada.

“Kada je potvrđena ova optužnica, mi nismo znali za istragu VDT-a”, naveo je advokat.

Ta optužnica potvrđena je nekoliko dana prije nego što je VDT pokrenuo postupak protiv istih okrivljenih, Marija Miloševića, Aleksandra Ljumovića, Mijaila Stojanovića, Marinka Rajkovića, Filipa Kneževića i Sanje Božović sumnjičeći ih za kriminalno udruživanje i teško ubistvo, ali i ranjavanje novinarke.

Bonus video: