Policajac nagrađen iako je pravosnažno osuđen zbog zlostavljanja građana

Policajac Radovan Milićević nagrađen na kraju godine, tokom koje se vodio postupak na koncu kojeg je osuđen zbog prebijanja građana
15296 pregleda 15 komentar(a)
Akcija u Ulcinju u kojoj je učestvovao i nagrađeni policajac, Foto: URA
Akcija u Ulcinju u kojoj je učestvovao i nagrađeni policajac, Foto: URA
Ažurirano: 01.06.2019. 16:33h

Policajac iz Bara Radovan Milićević pravosnažno je osuđen zbog zlostavljanja građana, ali je na kraju 2017. godine, tokom trajanja krivičnog postupka protiv njega, nagrađen kao službenik koji je postigao izvanredne rezultate u radu.

Te podatke prikupili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije i pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova - da razmotre mogućnost povlačenja/oduzimanja priznanja koje je svojevremeno dodijeljeno Milićeviću.

U opširnom tekstu o izazovima u okviru borbe protiv zlostavljanja i nekažnjavanja, članovi Savjeta na čelu sa Aleksandrom Sašom Zekovićem, konstatuju da su, na osnovu sopstvenog istraživanja, registrovali da se ime tog policijskog službenika pojavljuje u više kontroverznih događaja.

Podsjećaju da je protiv službenika Centra bezbjednosti Bar vođen krivični postupak zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda, izvršenih na štetu A.M. iz Podgorice i da je Milićević tada potpisao sporazum o priznanju krivice koji je sud prihvatio.

“Izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci i istovremeno određeno da se neće izvršiti ukoliko okrivljeni za vrijeme dvije godine ne izvrši novo krivično djelo”, navodi se u zaključcima Savjeta.

Dodaju da se i u ulcinjskom Osnovnom sudu protiv istog službenika vodio krivični predmet zbog zlostavljanja građana i da je takođe usvojen sporazum između lokalnog tužioca i Milićevića, kojim je ponovo uslovno osuđen na 11 mjeseci zatvora.

Nakon žalbe, sudsko vijeće poništilo je sporazum, pa je u toku suđenje okrivljenima.

“Savjet je zabrinut zbog činjenice da se kod policijskog službenika R.M, po njegovom sopstvenom priznanju, registruje učestalost pojave i izvršenja krivičnih djela. R.M. je, negirajući izvršenje krivičnog djela, kompromitovao interne procedure i autoritete u Upravi policije i MUP Crne Gore koji su 2017. godine njegove iskaze prihvatili vjerodostojnim i na osnovu toga njegovo postupanje ocijenili zakonitim, da bi isti policijski službenik kasnije, u postupcima u 2018. godini, priznao izvršenje više krivičnih djela”, saopštili su iz Savjeta. Konstatovali su i da im nije poznato da li se zbog “očigledne kompromitacije policijskog integriteta”, u MUP-u i Upravi policije obratila pažnja na starješinsku subjektivnu i objektivnu odgovornost. “Savjet je prepoznao propust neposredno pretpostavljenih starješina u CB Bar, što ministru unutrašnjih poslova nijesu predočene sve činjenice u vezi sa službenikom koji se predlaže za godišnju nagradu. Nesporno je da su se u trenutku predlaganja za nagradu protiv R.M. vodili postupci kod nadležnog državnog tužioca koji su, ubrzo po nagrađivanju, nakon nekoliko mjeseci, završeni priznanjem krivice”. Oni su pozvali da se naloži provjera i utvrdi kako je imenovani službenik mogao uopšte biti predložen za nagradu: “Zašto se nije odložilo nagrađivanje i koji je razlog da se nije sačekao ishod pokrenutih postupaka. Savjetu je bilo važno da se utvrdi da li je to namjerno urađeno kako bi se olakšao njegov status u krivičnim postupcima koji su, u tom trenutku, vođeni protiv njega i da li je takav prijedlog zapravo podmetnut Ministru unutrašnjih poslova”.

Sprema se novi pravilnik o nagrađivanju

Iz Savjeta tvrde da ih je ministar Mevludin Nuhodžić informisao da će jedan od budućih prioriteta biti usvajanje novog pravilnika o nagrađivanju:

“Kojim će se propisati da je Komisija dužna, prije predlaganja, pribaviti mišljenje nadležnih organizacionih jedinica MUP i Uprave policije, prije svega Direktorata za nadzor, Odjeljenja za unutrašnju kontrolu i Etičkog odbora, za svakog državnog i policijskog slużbenika koji se predlaže za nagrađivanje, kao i od nadležnih institucija i tijela - suda, tužilaštva, Savjeta za građansku kontrolu rada policje - u smislu da li je protiv službenika podignuta optužnica, u kojoj je fazi izviđajni postupak za krivična djela predviđena zakonom, i ukoliko jeste u kojoj je fazi postupak pred sudom, odnosno zatražiti mišljenje građanske kontrole rada policije, u vezi postojanja činjenica, nastalih u njihovom radu, a koje bi, za konkretnog službenika, ukazałe na nedostojnost za nagrađivanje”. Iz Savjeta su podsjetili da je osuđeni policajac prethodno predložen za nagradu od strane neposrednog rukovodioca, a po osnovu ostvarenih zapaženih rezultata prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka: “I nagrađen uvažavajući posebnu hrabrost, požrtvovanost i kontinuirane rezultate operativnog rada, samoinicijativnost, kao i da je značajno uticao na povećanu zaštitu bezbjednosti građana”. Poručili su da pohvaljuju spremnost Nuhodžića - da se poboljša i trajno unaprijedi sistem nagrađivanja policijskih službenika i u budućnosti spriječi ponavljanje propusta.

Problem nekažnjivosti službenih lica za zlostavljanje građana

Na sjednici 24. maja, Savjet je usvojio zaključak da službenici policije koji ne djeluju sa integritetom - ne mogu računati na povjerenje zajednice u čijoj su službi.

“Na to ukazuje i izvještaj Komiteta Savjeta Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni i postupak (CPT) objavljen 2019. Na osnovu dugogodišnje prakse i posvećenog rada, Savjet prepoznaje problem nekažnjivosti službenih lica za zlostavljanje građana”, piše u zaključcima.

Oni ističu da više pojedinačnih primjera govori da su policajci, u postupcima izvan policije, priznali zlostavljanje građana i da su na to ukazali rukovodstvu Uprave policije i ministru unutrašnjih, ocjenjujući da to kompromituje odgovornost, istrage i sankcije unutar policije.

Bonus video: