URA: Dignitet i kredibilitet policije srozan, nasilnici ostaju u uniformama

"Nasilje policijskih službenika više nije izuzetak, već praksa jer ne postoji odgovornost za nasilnike u policiji", kazala je Marija Radulović, članica Glavnog odbora GP URA
2298 pregleda 3 komentar(a)
Radulović, Foto: GP URA
Radulović, Foto: GP URA

Građanski pokret URA osudio je, kako su kazali, monstruozno prebijanje Kolašinke Andree Sekulić, koja tvrdi da ju je pripadnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat, I.B. dva puta tukao u jednom noćnom klubu.

"Najoštrije osuđujemo monstruozno prebijanje djevojke Andree Sekulić od strane policijskog službenika i javno dižemo glas na ovo sada već kontinuirano iživljavanje pojedinih policijskih službenika nad građanima Crne Gore. Nasilje policijskih službenika više nije izuzetak, već praksa jer ne postoji odgovornost za nasilnike u policiji. Dignitet i kredibilitet policijskih službenika se srozava do maksimuma jer nasilnici ne bivaju adekvatno kažnjeni a često i ostaju u policijskoj uniformi”, kaže Marija Radulović, članica Glavnog odbora GP URA.

Ona pita da li će neko od nadležnih iz vrha Uprave policije javno izaći pred građane Crne Gore i izviniti se zbog ovakvih slučajeva, te da li će neko zbog svega snositi posljedice.

“Brojne situacije koje su se dogodile godinama unazad nam same nameću odgovor – neće. Je li se ovako gradi profesionalni policijski sistem koji bi trebao da je prva podrška građanima u neprilikama, je li se ovako izgrađuje povjerenje u crnogorsku policiju koje, kako ustvrdi, direktor Uprave policije Veselin Veljović prije par mjeseci u parlamentu 'kontinuirano raste'," navodi Radulovićeva.

Ona pita nadležne u Upravi policije i šta se konkretno uradilo po osnovu zvaničnog podatka od ove godine da su u Upravi policije registrovana 123 policijska službenika sa mentalnim poremećajima i poremećajima ponašanja.

“Šta se uradilo povodom najnovijeg izvještaja Komiteta Savjeta Evrope za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) od ove godine u kojem stoji da je 'zlostavljanje građana u kojem učestvuje policija i dalje je prisutno u Crnoj Gori i da zabrinjava nesankcionisanje nezakonitog ponašanja policije',” pita kazala je Radulović.

Podsjeća da je URA i u prethodnom periodu otkrivala "monstruozna prebijanja građana od strane policije (Ulcinj) i zahtijevala oštro sankcionisanje odgovornih i nadležnih."

“Zahtijevamo oštro sankcionisanje ovakvih slučajeva nasilja nad građanima i po ko zna koji put zahtijevamo odgovornost jer se ova društvena bolest ne može izliječiti bez navedenog”, zaključuje ona na kraju.

Bonus video: