Tužilac diskriminisao Sekulić koju je pretukao pripadnik UP Ivan Bojić

Sekulićeva je “Vijestima” ranije ispričala da nije vidjela da policajac ima pištolj, ali da ga je čula kako viče: “Pustite me da izbušim, ku.vu. Sad ću čitav šaržer da ispraznim na nju”
16550 pregleda 14 komentar(a)
Brojne povrede konstatovane i u Kliničkom centru: Sekulićeva nakon prebijanja, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Brojne povrede konstatovane i u Kliničkom centru: Sekulićeva nakon prebijanja, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 15.06.2019. 09:28h

Iz Centra za ženska prava saopštili su da najoštrije osuđuju slučaj nasilja nad Andreom Sekulić, u kojem je okrivljen pripadnik Uprave policije Ivan Bojić i izrazili zabrinutost zbog odluke kolašinskog tužioca da taj slučaj rodno zasnovanog nasilja nad ženom, kvalifikuje kao prekršaj “a ne kao krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore i Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija)”.

“Ovo tim prije što je za ovo djelo okrivljen službenik Uprave policije koji je svojim ponašanjem žrtvi nanio ozbiljne fizičke povrede, a uvredama, prijetnjama i ponašanjem iskazao izrazito diskriminatoran stav prema oštećenoj kao ženi.

ODT Kolašin je odluku o kvalifikaciji djela donijelo prije nego je saslušalo oštećenu, bez uvida u kompletnu medicinsku dokumentaciju, fotografije povreda koje oštećenoj nije vještačio niko od sudskih vještaka”, piše u saopštenju te nevladine organizacije. Djevojka je “Vijestima” ispričala da ju je službenik Uprave policije dva puta, krvnički i bez razloga pretukao u noćnom klubu “Selekt” 9. juna. Iz Uprave policije tada su saopštili da je protiv njihovog službenika podnesena prekršajna prijava i da će disciplinski odgovarati. Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu izjasnilo se da u radnjama policajca nema elemenata krivične odgovornosti. “Ovakvim postupanjem, ODT Kolašin minimizira posljedice nasilja prema ženama, što predstavlja svojevrsnu institucionalnu diskriminaciju žrtava i ne djeluje odvraćajuće na počinioce ovih krivičnih djela”, saopšteno je iz Centra za ženska prava. Najavili su da će oštećenoj žrtvi omogućiti besplatno pravno zastupanje i sa najvećom pažnjom pratiti postupanje institucija u tom predmetu koji je, konstatovali su, od posebnog značaja za zaštitu ravnopravnosti i zaštitu žena od nasilja.

Iz Centra su tim povodom pisali i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, upućujući mu zahtjev za preispitivanje odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu.

U zahtjevu tvrde da je u pitanju slučaj rodno zasnovanog nasilja, čijoj težini, pored činjenice da je oštećena pretrpjela fizičke povrede, doprinosi i činjenica da ga je počinio službenik Uprave policije “koji je, prema dostupnim informacijama, u vrijeme počinjenog djela pri sebi imao službeno oružje i pritom prijetio da će ga upotrijebiti prema oštećenoj”.

Sekulićeva je “Vijestima” ranije ispričala da nije vidjela da policajac ima pištolj, ali da ga je čula kako viče: “Pustite me da izbušim, ku.vu. Sad ću čitav šaržer da ispraznim na nju”.

“Zbog svega navedenog smatramo da je neophodno da preispitate odluku ODT Kolašin, jer se nasilje koje je izvršio pripadnik Uprave policije ne može procesuirati kao prekršaj, već postoji kao krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku Crne Gore i Istanbulskom konvencijom”.

Sekulićeva je nakon što je prebijena, ispričala “Vijestima” da je sve počelo nakon što je nekoliko puta bezuspješno molila policajca da izađe iz ženskog toaleta u koji je ušao za njom. Rekla je da Bojića ne poznaje.

Policajac je, prema njenim riječima, ubrzo postao agresivan - najprije ju je brutalno vrijeđao, a onda i tukao rukama i nogama.

Djevojku nisu saslušali, niti pregledali spisak povreda

Iz Centra za ženska prava, apelovali su na vrhovnog državnog tužioca da spornu odluku kolašinskog tužioca preispita i vrati na ponovnu ocjenu i odluku.

“Ovo iz razloga što ODT Kolašin do danas nije saslušalo oštećenu, nije imala uvid u svu medicinsku dokumentaciju, fotografije povreda, a oštećenu nije vještačio niko od sudskih vještaka”.

Oni Stankoviću sugerišu da predloži mjere koje će omogućiti zaštitu oštećene, koja je izostala usljed činjenice da se okrivljeni nalazi na slobodi i nesmetano kreće u blizini njenog mjesta stanovanja. “Da preispitate pokretanje istrage i protiv onih lica koja su propustila da slučaj prijave policiji i drugim radnjama pokušali da umanje odgovornost počinioca nasilja”, piše u zahtjevu Centra upućenom Stankoviću.

Bonus video: