Tužilac opet "snima" kamere

Nikšićko tužilaštvo prvobitno za dan odlučilo da ih ne zanima ko i zbog čega snima Nikšićane, a onda se “predomislili” po nalogu VDT-a
6228 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz centra Nikšića, Foto: Boris Pejović
Detalj iz centra Nikšića, Foto: Boris Pejović

Nikšićko Osnovno tužilaštvo ponovo izviđa da li lokalni kriminalci i visoki policijski funkcioner čine krivično djelo nadgledajući sugrađane pomoću video-nadzora postavljenog na javnim površinama.

“Obavještavam Vas da je u toku izviđaj, u vezi sa postavljenjem video-nadzora na javnim površinama u Nikšiću, radi utvrđivanja da li eventualno u takvim radnjama ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovorio je “Vijestima” portparol i rukovodilac ODT Nikšić, tužilac Stevo Šekarić.

Taj predmet formiran je tek nakon što je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naredio tamošnjem šefu tužilaštva da dobro utvrde ko i kako snima Nikšićane i njihove goste.

Samo par dana prije Stankovićevog naloga, iz lokalnog tužilaštva tvrdili su da to nije njihov, nego posao Agencije za zaštitu podataka o ličnosti.

“Vijesti” su 8. maja pitale Upravu policije da li oni snimaju Nikšićane i njihove goste, a dan kasnije odgovorili su da to ne čine, ali da imaju saznanja “o identitetu lica koje je na više lokacija u Nikšiću (ulice Nikole Tesle, Jola Piletića, Voja Deretića) postavilo video-nadzor”.

Objasnili su i da su ta saznanja podijelili sa tužiocem u Nikšiću:

“Koji se izjasnio da postavljanjem navedenih kamera nije izvršeno bilo koje krivično djelo. Tužilac je policijske službenike uputio na Agenciju za zaštitu ličnih podataka”. Iako je nikšićki tužilac tada za dan utvrdio da se tim poslom ne treba baviti, po Stankovićevom nalogu već duže od mjesec izviđa treba li ikoga krivično goniti zbog snimanja na javnim površinama.

Uprkos izviđaju, još su uključene kamere koje su reporteri “Vijesti” fotografisali početkom maja.

Pod nadzorom su svi koji prođu ulicama Nikole Tesle, Voja Deretića, 6. crnogorske brigade, ali i kroz naselja Duklo, Kočani...

Navodno, Nikšićani bliski zaraćenim kriminalnim klanovima iz Kotora na taj način se štite, kontrolišu jedni druge, nadgledaju ko se približava njihovim kućama.

Kamere su postavljene na stubovima rasvjete, drvetu, ali i gotovo kompletnoj ogradi kuće u centru grada, i pomoćnim objektima nadomak nje. Sa te ograde nadziru i kompletno dvorište srednje škole.

Najviše ih je postavljeno u Ulici 6. crnogorske brigade, u kojoj sa jednog drveta, stuba za rasvjetu i kućice snima više od deset kamera. Monitori na kojima se očitavaju snimci sa tih kamera u kućici su blizu tog drveta, koja je takođe obezbijeđena video-nadzorom. Prema saznanjima “Vijesti”, većinu kamera u užem dijelu grada postavio je Nikšićanin koji se nalazi na čelu jednog od klanova, povezan sa škaljarskom kriminalnom grupom. U drugim djelovima grada sugrađane navodno nadziru Nikšićani bliski kavačkom kriminalnom klanu, a kamere su postavljene i u blizini kuće jednog policijskog funkcionera koji je nakon objavljenog teksta o tome “tražio da bude smijenjen”.

Reporteri “Vijesti” fotografisali su kamere postavljene na kući tog inspektora i oko nje u naselju Duklo. Video-nadzor postavljen je i na stubu rasvjete u uskoj uličici tačno naspram ugla ograde njegove kuće, a snima se i parking koji je preko puta kuće.

Mještanin sa kojim su “Vijesti” razgovarale kazao je da je i nadzor na stubu upravo tog policijskog funkcionera.

Krivičnim zakonikom predviđeno je da će se novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine kazniti onaj ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osjetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna.

Iz Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, odgovoreno je “Vijestima” da nijednom pravnom ni fizičkom licu nijesu dali saglasnost za postavljanje video-nadzora na javnim površinama.

Iz Opštine Nikšić nijesu odgovorili na pitanja poslata čelniku tog grada Veselinu Grboviću - da li su oni postavili kamere na javnim površinama.

“Vijesti” su u aprilu 2016. godine otkrile da mafija snima Kotor. Detalji istrage o nezakonitom snimanju Kotora nikada nijesu zvanično saopšteni, ali su pojedini članovi kavačkog kriminalnog klana uhapšeni zbog skidanja kamera.

Inspektori Agencije do petka u Nikšiću

Inspektori Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, tokom sedmice posjetiće Nikšić i kontrolisati video-nadzor postavljen u tom gradu.

To je juče “Vijestima” saopštio direktor Agencije Čedomir Mitrović.

“Zbog velikog broja već planiranih i najavljenih nadzora za zaštitu ličnih podataka, nadzor u Opštini Nikšić nije završen, a planiran je za ovu sedmicu”,objasnio je Mitrović.

Bonus video: