Senka Mrdak ne odustaje od tužbe protiv Faika Muhovića

Sud je odbio zahtjev Mrdak koja je tražila da joj na ime naknade nematerijalne štete zbog mobinga Muhović isplati 5.000 eura
4055 pregleda 2 komentar(a)
Osnovna škola “Salko Aljković”, Foto: Goran Malidžan
Osnovna škola “Salko Aljković”, Foto: Goran Malidžan

Doskorašnja pomoćnica direktora Osnovne škole “Salko Aljković” u Pljevljima Senka Mrdak podnijela je Višem sudu zahtjev za reviziju pravosnažne sudske presude kojom je direktor te obrazovne ustanove Faik Muhović oslobođen optužbe za zlostavljanje.

Tužbu za mobing protiv Muhovića prošle godine podnijela je njegova pomoćnica Mrdak, jer je, kako je navela, na radnom mjestu omalovažavao, upućivao pogrdne riječi i onemogućavao da napreduje u više zvanje. Sud je oslobodio Muhovića jer, kako je konstatovano u presudi, nije dokazano da je Muhović zlostavljao Mrdak, naloživši joj da direktoru na ime troškova parničnog postupka isplati 500 eura.

Sud je odbio zahtjev Mrdak koja je tražila da joj na ime naknade nematerijalne štete zbog mobinga Muhović isplati 5.000 eura.

U tužbi koju je sud odbio Mrdak je navela da je Muhović zlostavljao 23. 3. 2017. godine tako što je na radnom mjestu vrijeđao i omalovažavao upućujući joj pogrdne riječi da je „neškolovana, nevaspitana i nekulturna“, da je „endemična vrsta“.

Mrdak tvrdi očekuje da će Viši sud uvažiti njenu argumentaciju jer smatra da niži sudovi nisu cijenili sve dokaze, a da su pojedini dokazi paušalno cijenjeni što je imalo uticaja na donošenje pravične odluke.

“Sud u presudi navodi da je nesporno da je meni odbijena dnevnica za dan 28. 5. 2018. i da joj je novac vraćen uz zaradu za jul 2018. Međutim sud propušta da navede da mi je ta dnevnica vraćena nakon mojih prijava innspekciji. Niži sudovi nisu ni cijenili sa dovoljno pažnje da sam ja jedina od svih zaposlenih u školi imala rješenje o rasporedu radnog vremena i da sam jedina radila puno radno vrijeme. Najočigledniji dokaz svih navoda što mi nije dozvolio napredovanje u više zvanje, pa sam i tu bila primorana da se žalim inspekciji. U rješenju uprave inspekcije stoji: “Direktor ustanove koji se stara o sprovođenju postupka nije uputio Komisiji za dodjeljivanje zvanja utvrđeni redlog za napredovanje nastavnika Senke Mrdak u zvanje sa propratnom dokumentacijom”, navodi Mrdak u reagovanju.

Ona je kazala da neće odustati od dokazivanja istine najavivši žalbu i sudu u Strazburu ukoliko naši sudovi ne presude u njenu korist.

Bonus video: